Kataloński krem – pyszny i szybki deser z mleka | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kataloński krem – pyszny i szybki deser z mleka

3 grudnia 2022, dodał: Dagmara
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o kremie katalońskim? Pochodzi z hiszpańskiej Katalonii i można go spotkać pod nazwą „Crema de Sant Josep”, czyli Krem Świętego Józefa. Mieszkańcy przygotowują go głównie 19 marca, w dniu świętego Józefa. Zobaczcie jak przygotować ten pyszny deser.

Crema catalana

Katalończycy są przekonani, że ich danie było pierwowzorem znanego Wam pewnie creme brule. Istnieje legenda, która opowiada o francuskim biskupie. Pewnego dnia postanowił odwiedzić Katalonię, działo się to na przełomie XIX wieku. Specjalnie dla niego przygotowano deser, który niestety wyszedł zbyt rzadki. Kucharze próbując wybrnąć z opresji, podgrzali krem, dzięki czemu utworzyła się słynna kołderka. Odpowiada za to cukier, który przy wysokiej temperaturze ulega karmelizacji. Jakby tego było mało, biskup zachłannie zabrał się do konsumowania, nie czekając na ostygnięcie potrawy. W tym momencie krzyknął „parzy” co po francusku oznacza „brule”. Krem kataloński powstaje z mleka, słodkiej śmietanki, żółtek, cynamonu, wanilii i cukru. Oryginalności nadaje mu skórka z cytryny i pomarańczy.

Przepis

Co kupić?

  • mleko 3.2%  – 500 ml
  • cukier – 200 g
  • żółtko jajka – 5 sztuk
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa – 1 łyżka
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • laska cynamonu – 2 sztuki

Przygotowanie:

W rondelku zagotujcie 400 ml mleka, wraz ze skórkami owoców oraz laską cynamonu. W momencie wrzenia odstawcie je z palnika na 30 minut. Po tym czasie, w resztce mleka rozpuśćcie skrobię i wymieszajcie z całością w garnku. Następnie ubijcie jajka z cukrem i stopniowo wlewajcie przygotowane mleko. Ponownie zagotujcie całość i pamiętajcie o ciągłym mieszaniu. Kiedy tylko pojawią się bąbelki, to wyłączcie palnik. Przelejcie do miseczek i włóżcie do lodówki, aż deser stężeje. Ostatnim krokiem jest posypanie kremu cukrem i potraktowanie go palnikiem. Cukier powinien zbrązowieć i stwardnieć.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...