Kataloński krem – pyszny i szybki deser z mleka

Avatar photo
3 grudnia 2022,
dodał: Dagmara Borucka
Artykuł zewnętrzny

Słyszeliście kiedyś o kremie katalońskim? Pochodzi z hiszpańskiej Katalonii i można go spotkać pod nazwą „Crema de Sant Josep”, czyli Krem Świętego Józefa. Mieszkańcy przygotowują go głównie 19 marca, w dniu świętego Józefa. Zobaczcie jak przygotować ten pyszny deser.

Crema catalana

Katalończycy są przekonani, że ich danie było pierwowzorem znanego Wam pewnie creme brule. Istnieje legenda, która opowiada o francuskim biskupie. Pewnego dnia postanowił odwiedzić Katalonię, działo się to na przełomie XIX wieku. Specjalnie dla niego przygotowano deser, który niestety wyszedł zbyt rzadki. Kucharze próbując wybrnąć z opresji, podgrzali krem, dzięki czemu utworzyła się słynna kołderka. Odpowiada za to cukier, który przy wysokiej temperaturze ulega karmelizacji. Jakby tego było mało, biskup zachłannie zabrał się do konsumowania, nie czekając na ostygnięcie potrawy. W tym momencie krzyknął „parzy” co po francusku oznacza „brule”. Krem kataloński powstaje z mleka, słodkiej śmietanki, żółtek, cynamonu, wanilii i cukru. Oryginalności nadaje mu skórka z cytryny i pomarańczy.

Przepis

Co kupić?

  • mleko 3.2%  – 500 ml
  • cukier – 200 g
  • żółtko jajka – 5 sztuk
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa – 1 łyżka
  • skórka z cytryny – 1 łyżeczka
  • laska cynamonu – 2 sztuki

Przygotowanie:

W rondelku zagotujcie 400 ml mleka, wraz ze skórkami owoców oraz laską cynamonu. W momencie wrzenia odstawcie je z palnika na 30 minut. Po tym czasie, w resztce mleka rozpuśćcie skrobię i wymieszajcie z całością w garnku. Następnie ubijcie jajka z cukrem i stopniowo wlewajcie przygotowane mleko. Ponownie zagotujcie całość i pamiętajcie o ciągłym mieszaniu. Kiedy tylko pojawią się bąbelki, to wyłączcie palnik. Przelejcie do miseczek i włóżcie do lodówki, aż deser stężeje. Ostatnim krokiem jest posypanie kremu cukrem i potraktowanie go palnikiem. Cukier powinien zbrązowieć i stwardnieć.

 



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.