Kasza-przysmak znany od wieków

3 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czy lubicie czasem na obiad zjeść smaczna kaszę z dodatkiem sosu lub ulubioną surówką? Jakie kasze najchętniej jedzą Polacy? Istnieje mnóstwo rodzajów kasz, począwszy od kaszy gruboziarnistej ( kashabest600gryczana, jaglana, pęczak), następnie drobnoziarnistej (mazurska, krakowska, perłowa) i najdrobniej mielone kasze (manna). Kasza powstająca w produkcji  metodą gniecenia to tvs7572_lpłatki kukurydziane, żytnie i pszenne a także owsiane i jęczmienne. Kasze zachowują niemal wszystkie wartości odżywcze ziaren, z których powstały. Są doskonałym źródłem błonnika, witamin (szczególnie z grupy witamin B)  i białka – tym lepszym, im kasza grubsza (produkowana z całego ziarna lub z grubego przemiału).

Jak gotować kaszę, aby była smaczna?

Gotowan333ie na sypko: kaszę grubą (perłową, jaglaną czy pęczka) wsypać do wrzącej wody z niewielką odrobiną tłuszczu, który zapobiega rozklejaniu się kaszy, gotować, aż wchłonie pły. Następnie należy ją „dogotować” wstawiając do nagrzanego piekarnika, lub trzymając garnek z kaszą nad parującą wodą.

Rozklejanie: kasze drobną (jęczmienna, manna) wymieszać z zimną wodą lub mlekiem i wlać do gotującego się płynu, jeśli chcesz przygotować kleić, wsypa kaszę do zimnej wody i mieszając podgrzewaj do zagotowania. Trzymaj na wolnym ogniu, aż kasza całkiem się rozklei.400_F_2381070_RtqbTVtHIKzEGIoCayr5C5Kq5gwovn

Kasza gryczana stanowi świetny farsz do wszelkich postnych gołąbków, udany garnitur do pieczeni, zrazów, niektóre odmiany kaszy np. krakowską można nawet przyrządzać na słodko z dodatkiem suszonych śliwek lub mandarynek.

ShrimpandGritsKasza jęczmienna to głównie baza smacznego i lubianego przez Polaków krupniku, ale można ją też po ugotowaniu na sypko podać do duszonego mięsa czy gulaszu.

Kasza manna, ugotowana na gęsto i pokrojona w kostkę, pasuje do zup czystych, niektóre gospodynie podają ją również zamiast ziemniaków do mięsa w sosie. Z kaszy manny semolinapowstają też liczne desery, które można nabyć również w sklepach w postaci gotowych deserów z owocowymi sosami.

Informacja dla osób na diecie bezglutenowej: kasza jaglana, uzyskiwana z obłuskanego i wypolerowanego ziarna prosa, glutenu nie zawiera, podobnie kukurydziana – ta jednak w trakcie procesu rozdrabniania ziarna traci większość witamin. Czy już wiesz co ugotujesz na obiad?

sr_62d590c1bf6e579a2d20a16730733bcd

Przepis na smaczne gołąbki z kaszą dodane przez naszego czytelnika Anulkę: PRZEPIS



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Kasza-przysmak znany od wieków

  1. avatar madzia pisze:

    kasza z mięskiem i sosem brązowym:)

  2. avatar Kolorowapani pisze:

    a ja uwielbiam kasze gryczaną – pierwsze miejsce, potem kasza manna, a potem kasza jęczmienna.

  3. avatar Jola pisze:

    Uwielbiam wszystkie kasze, a zwłaszcza z sosem i w gołąbkach. U mnie stały repertuar, nie wyobrażam sobie tygodnia bez dania z kaszą. Mniam, mniam. :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaburzenia osobowości
Zaburzenia osobowości można leczyć. Wiele z osób, które na nie cierpią, po otrzymaniu odpowiedniej...
Panga - czy warto ją jeść?
Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą...
Emocjonalna huśtawka w związku
Nieustanna huśtawka emocjonalna może prowadzić do permanentnego obniżenia nastroju, stresu, lęku, a nawet...
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Można czytać, ale tylko przy dobrym oświetleniu:)