Kasza manna – jak ugotować idealną kaszkę?

21 grudnia 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Grysik, czyli popularna kasza manna to danie, które przywołuje smak dzieciństwa. Jest też świetnym pomysłem na śniadanie, kolację czy zdrową przekąskę w ciągu dnia. Kasza manna jest ponadto szybka i prosta w przygotowaniu, ale żeby uzyskać pożądaną konsystencję, trzeba pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji. Podpowiadamy więc, jak ugotować idealną kaszę mannę i z czym ją podawać!

kaszka manna

Kasza manna na mleku na gęsto – przepis

Do przygotowania kaszy manny nie musisz mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Ugotowanie jej zajmie Ci dosłownie kilka minut, dlatego grysik to świetna opcja na proste i szybkie danie. Kluczowe są jednak proporcje składników, aby otrzymać deser o odpowiedniej konsystencji. Kasza manna na mleku na gęsto jest pod tym względem największym wyzwaniem, gdyż wymaga użycia precyzyjnie wymierzonych produktów. Zbyt duża ilość grysiku w stosunku do mleka sprawi bowiem, że danie będzie zbyt zwarte, ciężkie i niesmaczne. Jak więc przygotować kaszę manną na gęsto, aby uzyskać gładką aksamitną konsystencję?

Proporcje składników:

  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki cukru zwykłego lub wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego rondelka wlej mleko, dodaj kaszę mannę i cukier,
  2. Garnek ustaw na małym ogniu i regularnie mieszaj składniki, aby się nie przypaliły,
  3. Gdy kasza manna zgęstnieje i będzie miała jednolitą konsystencję, zdejmij rondelek z ognia i przełóż danie do miseczek.

Żeby kasza manna na mleku była bardziej treściwa i nie przypaliła się podczas gotowania, możesz dorzucić do rondelka łyżeczkę masła. Danie najlepiej smakuje na ciepło podawane z ulubionymi dodatkami.

Kasza manna – jak przygotować lekkostrawny kleik?

Do przygotowania grysiku możesz zamiast mleka użyć wody. W ten sposób otrzymasz lekkostrawny kleik, zalecany osobom z problemami żołądkowymi lub cierpiącym na nietolerancję laktozy. Kasza manna na gęsto ugotowana na wodzie może być równie smaczna i pożywna, co danie na bazie mleka. Gotuje się ją tak samo, różnice wynikają z proporcji użytych składników. Wystarczy, że do szklanki zimnej wody dodasz 5 łyżek kaszy manny, szczyptę soli i łyżeczkę cukru, a następnie wszystko zagotujesz na wolnym ogniu. Zamiast cukru możesz opcjonalnie użyć rozgniecionego na papkę banana, dzięki czemu danie będzie zdrowsze i mniej kaloryczne.

Kasza manna na mleku i wodzie – z czym najlepiej smakuje?

Dania bazujące na kaszy manny pozwalają na sporą dowolność w doborze dodatków i w każdej wersji będą smakować idealnie. Klasyką jest kasza manna na mleku na gęsto podawana z sokiem malinowym lub świeżymi owocami czy bakaliami. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz użyć przypraw takich jak cynamon lub imbir. Do kaszy manny pasują również wytrawne składniki, a ugotowana na wodzie na gęsto będzie świetnym dodatkiem do obiadu zamiast ryżu lub ziemniaków. Sprawdzi się też jako zagęszczacz do zup i sosów, dlatego jej możliwości wykorzystania w kuchni są praktycznie nieograniczone.