Kasza manna – jak ugotować idealną kaszkę?

21 grudnia 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Grysik, czyli popularna kasza manna to danie, które przywołuje smak dzieciństwa. Jest też świetnym pomysłem na śniadanie, kolację czy zdrową przekąskę w ciągu dnia. Kasza manna jest ponadto szybka i prosta w przygotowaniu, ale żeby uzyskać pożądaną konsystencję, trzeba pamiętać o zachowaniu właściwych proporcji. Podpowiadamy więc, jak ugotować idealną kaszę mannę i z czym ją podawać!

kaszka manna

Kasza manna na mleku na gęsto – przepis

Do przygotowania kaszy manny nie musisz mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Ugotowanie jej zajmie Ci dosłownie kilka minut, dlatego grysik to świetna opcja na proste i szybkie danie. Kluczowe są jednak proporcje składników, aby otrzymać deser o odpowiedniej konsystencji. Kasza manna na mleku na gęsto jest pod tym względem największym wyzwaniem, gdyż wymaga użycia precyzyjnie wymierzonych produktów. Zbyt duża ilość grysiku w stosunku do mleka sprawi bowiem, że danie będzie zbyt zwarte, ciężkie i niesmaczne. Jak więc przygotować kaszę manną na gęsto, aby uzyskać gładką aksamitną konsystencję?

Proporcje składników:

  • 2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki cukru zwykłego lub wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Do niewielkiego rondelka wlej mleko, dodaj kaszę mannę i cukier,
  2. Garnek ustaw na małym ogniu i regularnie mieszaj składniki, aby się nie przypaliły,
  3. Gdy kasza manna zgęstnieje i będzie miała jednolitą konsystencję, zdejmij rondelek z ognia i przełóż danie do miseczek.

Żeby kasza manna na mleku była bardziej treściwa i nie przypaliła się podczas gotowania, możesz dorzucić do rondelka łyżeczkę masła. Danie najlepiej smakuje na ciepło podawane z ulubionymi dodatkami.

Kasza manna – jak przygotować lekkostrawny kleik?

Do przygotowania grysiku możesz zamiast mleka użyć wody. W ten sposób otrzymasz lekkostrawny kleik, zalecany osobom z problemami żołądkowymi lub cierpiącym na nietolerancję laktozy. Kasza manna na gęsto ugotowana na wodzie może być równie smaczna i pożywna, co danie na bazie mleka. Gotuje się ją tak samo, różnice wynikają z proporcji użytych składników. Wystarczy, że do szklanki zimnej wody dodasz 5 łyżek kaszy manny, szczyptę soli i łyżeczkę cukru, a następnie wszystko zagotujesz na wolnym ogniu. Zamiast cukru możesz opcjonalnie użyć rozgniecionego na papkę banana, dzięki czemu danie będzie zdrowsze i mniej kaloryczne.

Kasza manna na mleku i wodzie – z czym najlepiej smakuje?

Dania bazujące na kaszy manny pozwalają na sporą dowolność w doborze dodatków i w każdej wersji będą smakować idealnie. Klasyką jest kasza manna na mleku na gęsto podawana z sokiem malinowym lub świeżymi owocami czy bakaliami. Żeby uzyskać bardziej wyrazisty smak, możesz użyć przypraw takich jak cynamon lub imbir. Do kaszy manny pasują również wytrawne składniki, a ugotowana na wodzie na gęsto będzie świetnym dodatkiem do obiadu zamiast ryżu lub ziemniaków. Sprawdzi się też jako zagęszczacz do zup i sosów, dlatego jej możliwości wykorzystania w kuchni są praktycznie nieograniczone. 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...