Kasza jak polenta

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kaszki kukurydzianej nie lubię, stąd moja awersja do polenty – ale pomysł podawania bardzo mi odpowiada.

Czas: 30 minut

Składniki:

1 szklanka drobnej kaszy ( np. „Wiejska”)

4 szklanki wody

szczypta soli

1 łyżeczka masła

olej do obsmażania

mąka do oprószenia

Kaszę zalać wodą, lekko osolić, dodać masło (nie płukać – akurat tu powinna być kleista). Gotować na małym gazie, aż się zupełnie „rozklei ” i wchłonie wodę. Wyłożyć do natłuszczonego pojemniczka prostokątnego i zostawić do wystygnięcia i zastygnięcia (najlepiej ugotować kaszę dzień wcześniej i niech spokojnie zastyga). Wyjąć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć mąką ze wszystkich stron. Na patelni rozgrzać olej  i podsmażać na nim na rumiano kostkę z kaszy (delikatnie przewracając na drugą stronę). Podawać z mięsem w sosie lub samym sosem.

Mała uwaga: ja podzieliłam kaszę na 4 porcje tyle ile zrobiłam zrazów. Ciężko się tak duże przewraca. Proponuję robić o połowę mniejszą kostkę – będzie łatwiej.

file1285445664