Kasza jaglana z bananem i orzechami
Artykuł zewnętrzny
Kasza jaglana wskazana szczególnie w sezonie zimowym wspaniale odkwasza organizm i wzmacnia odporność, orzechy zawierając witaminę C oraz min. kwasy tłuszczowe Omega3. W takim śniadaniu nie znajdziesz dodatku cukru – za słodycz odpowiada banan. Takie pożywne rozpoczęcie dnia dodatkowo wspomaga metabolizm oraz pobudza mózg do czynnego działania:
składniki na 1 osobę:
4 łyżki kaszy jaglanej
200 ml (może być sojowe)
1/2 rozgniecionego banana plus pół banana pokrojonego na plasterki
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
łyżka orzechów np: włoskich, laskowych itp.
Zagotować około 200m ml wody i wsypać kaszę jaglaną, gotować około 8 minut. Dodaj mleko, gotuj około 10 minut. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj cynamon, rozgnieciony banan i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczki i posyp pokruszonymi orzechami i plasterkami banana.
przepis na podstawie książki Tylko Owsianki Fern Green