Kasza jaglana z bananem i orzechami

13 lutego 2018, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Kasza jaglana wskazana szczególnie w sezonie zimowym wspaniale odkwasza organizm i wzmacnia odporność, orzechy zawierając witaminę C oraz min. kwasy tłuszczowe Omega3.  W takim śniadaniu nie znajdziesz dodatku cukru – za słodycz odpowiada banan. Takie pożywne rozpoczęcie dnia dodatkowo wspomaga metabolizm oraz pobudza mózg do czynnego działania:

 

składniki na 1 osobę:

4 łyżki kaszy jaglanej

200 ml (może być sojowe)

1/2 rozgniecionego banana plus pół banana pokrojonego na plasterki

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

łyżka orzechów np: włoskich, laskowych itp.

Zagotować około 200m ml wody i wsypać kaszę jaglaną,  gotować około 8 minut. Dodaj mleko, gotuj około 10 minut. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj cynamon, rozgnieciony banan i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczki i posyp pokruszonymi orzechami i plasterkami banana.

 

przepis na podstawie książki Tylko Owsianki  Fern Green

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...