Kasza jaglana z bananem i orzechami

13 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Kasza jaglana wskazana szczególnie w sezonie zimowym wspaniale odkwasza organizm i wzmacnia odporność, orzechy zawierając witaminę C oraz min. kwasy tłuszczowe Omega3.  W takim śniadaniu nie znajdziesz dodatku cukru – za słodycz odpowiada banan. Takie pożywne rozpoczęcie dnia dodatkowo wspomaga metabolizm oraz pobudza mózg do czynnego działania:

 

składniki na 1 osobę:

4 łyżki kaszy jaglanej

200 ml (może być sojowe)

1/2 rozgniecionego banana plus pół banana pokrojonego na plasterki

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

łyżka orzechów np: włoskich, laskowych itp.

Zagotować około 200m ml wody i wsypać kaszę jaglaną,  gotować około 8 minut. Dodaj mleko, gotuj około 10 minut. Po otrzymaniu kremowej konsystencji dodaj cynamon, rozgnieciony banan i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczki i posyp pokruszonymi orzechami i plasterkami banana.

 

przepis na podstawie książki Tylko Owsianki  Fern Green