Kasia Marciniewicz: W słoiku. Przetwory przez cały rok – recenzja | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kasia Marciniewicz: W słoiku. Przetwory przez cały rok – recenzja

29 października 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

„W tej książce otwieram przed Czytelnikami drzwiczki kredensu wypełnionego samymi smakołykami – na półkach m.in. granola, mieszanki własnych przypraw, ulubione dressingi do sałat, słodkie kremy do grzanek i flaszka najlepszego ajerkoniaku. Snuję też opowieści o przepastnej spiżarni, w której stoją słoje z konfiturami, kiszonkami, marynatami i przetworami mięsnymi. Według przedstawionych tu przepisów zrobisz domowe suszonki, wyborne buliony, pesto różnych smaków i wiele innych przetworów.

Wyciągnij z szuflady drewnianą łyżkę, ciemną od mieszania powideł, a z szafki szeroki gar z grubym dnem. Przygotujmy razem coś pysznego!”

Kasia Marciniewicz

Książka jest swego rodzaju poradnikiem z zakresu przetwórstwa domowego. Na początku autorka dokładnie scharakteryzowała domowe metody konserwacji produktów. Dalszą część książki podzieliła na dwa zasadnicze rozdziały: Spiżarnia i Kredens. W pierwszym z nich zamieściła przepisy na przepisy z przetworu z owoców i warzyw, które można zamknąć w słoikach i butelkach. Oprócz tradycyjnych przepisów na konfiturę z czarnej porzeczki, dżem z mirabelek, czekośliwkę i inne znajdziemy też i takie, które autorka bardzo ciekawie połączyła smakowo np: chutney z mirabelek z  patisonem i figą, dżem z zielonych pomidorów z bazylią, czekośliwkę z nutą pomarańczy czy dżem z moreli z tymiankiem.  W drugim rozdziale można znaleźć przepisy przydatne i zdrowe skarby kulinarne typu: buliony, przyprawy, dressingi do sałatek itd. Tutaj większość przepisów to przepisy tradycyjne np. dębowe ogórki kiszone, ogórki małosolne, przecier pomidorowy, ostre arabskie pikle, znajdziemy też przepis na marynowane grzyby szlachetne czy ratatouille do słoików, oraz leczo, a także różnego rodzaju octy jak malinowy. Sięgając, po te przepisy można się przekonać, że są tu propozycje do wykorzystania na co dzień i od święta, którymi można zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Jeżeli chcesz oczarować gości i podać im kawę z odrobiną „czegoś wyjątkowego” koniecznie wypróbuj przepis na waniliowy ajerkoniak. Zaserwuj do tego kanapki z obłędną pastą czekoladowo śliwkową lub z dżemem z zielonych pomidorów podanym na grzance z serkiem kozim, a znajomi nie przestaną wpadać do Ciebie na małe co nie co. Wyjątkowa pozycja, która powinna się znaleźć w kuchni każdej fanki domowego jedzenia, ale i entuzjastki suszonych śliwek kalifornijskich. Oprócz mnóstwa przepisów autorka dzieli się z nami także sprawdzonymi metodami ułatwiającymi przygotowanie szybkiego obiadu dla całej rodziny. To małe kompendium kulinarnej wiedzy, które przyda się każdej gospodyni.

Książka to bogactwo przepisów od dżemów, konfitur, powideł, soków i musów poprzez kiszonki, marynaty, chutneye, aż po granole, buliony, suszone owoce, warzywa, grzyby, a nawet przetwory mięsne i jeszcze więcej. Przepisy proste, ale często bardzo ciekawe i pomysłowe, bez półproduktów, wszytko domowe, pyszne i zdrowe, z minimalną ilością cukru. Kasia Marcinkiewicz wspólnie z wydawnictwem Publicat stworzyła prawdziwy kulinarny przewodnik bestseller, czyli elegancko i kolorowo, smacznie i oryginalnie. Książka naprawdę warta, aby mieć ja na półce!






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz