Kartoflanka z twardzioszkami
Artykuł zewnętrzny
Pyszna zupa grzybowa – z ziemniakami smakuje najlepiej
składniki:
- 1 czubata szkl. kapelusików twardzioszków przydrożnych
- 3-4 ,ziemniaki
- po kawałeczku ,marchewki, pora i pietruszki
- 50 g serka topionego ze szczypiorkiem
- 3-4 łyżki śmietanki 12%
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki startego sera żółtego, użyłam Morskiego
- do przybrania: natka pietruszki, starta marchewka
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 3 szkl. wody, ugotować aż będą prawie miękkie. Grzyby oczyścić, opłukać. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć lekko warzywa, dodać grzyby – smażyć 5 min.. Przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować razem jeszcze kilka minut. Wrzucić serek i dodać roztrzepaną z odrobiną soli śmietankę, już nie gotować tylko wymieszać żeby serek się rozpuścił. Doprawić solą i pieprzem. Na talerzach posypać startym serem i marchewką oraz natką pietruszki.