Kartoflanka z twardzioszkami

29 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszna zupa grzybowa – z ziemniakami smakuje najlepiej

składniki:

  • 1 czubata szkl. kapelusików twardzioszków przydrożnych
  • 3-4 ,ziemniaki
  • po kawałeczku ,marchewki, pora i pietruszki
  • 50 g serka topionego ze szczypiorkiem
  • 3-4 łyżki śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki startego sera żółtego, użyłam Morskiego
  • do przybrania: natka pietruszki, starta marchewka
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • file1288336195

sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę zalać 3 szkl. wody, ugotować aż będą prawie miękkie. Grzyby oczyścić, opłukać. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej, pora posiekać. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć lekko warzywa, dodać grzyby – smażyć 5 min.. Przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować razem jeszcze kilka minut. Wrzucić serek i dodać roztrzepaną z odrobiną soli śmietankę, już nie gotować tylko wymieszać żeby serek się rozpuścił. Doprawić solą i  pieprzem. Na talerzach posypać startym serem i marchewką oraz natką pietruszki.