Kartoflanka z kurkami
Artykuł zewnętrzny
Pyszna, gęsta zupa z leśnymi grzybami
Składniki:
- 30 dkg świeżych albo mrożonych kurek
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- do smaku: sól, pieprz mielony
- 1 kawałeczek pora, ok. 5 cm
- 1 mała marchewka
- kilka łyżek śmietany 12%
- 1 czubata łyżka masła
- 4-5 ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyściłam i wypłukałam z piasku, osączyłam dobrze na sicie. Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę. Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę. Pora po opłukaniu posiekałam w ćwierć plasterki a obraną cebulę w kosteczkę.
Ziemniaki zalałam 3 szkl. gorącej wody i gotowałam 5 min. W tym czasie na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam na nie cebulkę, lekko podsmażyłam i dodałam małe kurki, chwilkę smażyłam razem cały czas mieszając. Następnie dodałam marchewkę i pora, chwilę smażyłam i przełożyłam całość do garnka z podgotowanymi ziemniakami – razem gotowałam kilka minut aż ziemniaki były zupełnie miękkie. Śmietanę roztrzepałam z mąką i odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka. Po zagotowaniu doprawiłam solą, białym pieprzem. Na koniec dodałam pietruszkę. Jeśli dla kogoś zupa będzie za gęsta to zawsze może dolać wody – my lubimy taką gęstą.