Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką .

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kartoflanka na wieprzowinie z zacierką .

Czas : 1.5 godziny

Składniki :

0,6 kg mięsa od szynki ( chudego )
6 ziemniaków średniej wielkości
włoszczyzna bez kapusty
1 szklanka słodkiej śmietanki 18 % lub 30 %
¾ szklanki mąki + 3 łyżki do zagęszczenia zupy
2 kostki bulionu ( najlepiej wieprzowy Knorra ) lub maggi czy przyprawa do zup
pieprz mielony
majeranek
kminek mielony
garść pokrojonego koperku
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
1,5 litra wody ( + woda do zacierek )

Oczyścić włoszczyznę i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę , a włoszczyznę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) – por pokroić. Włożyć do garnka .Dodać mięso, liście laurowe, ziele angielskie , kostki bulionowe ( lub odrobinę przyprawy do zup ) .Zalać wodą .Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie ok. 0,5 godziny .Z mąki ( ¾ szkl) , szczypty soli i wody zagnieść twarde ciasto zacierkowe . Urywać małe zacierki i wrzucać na gotującą się zupę .Gotować jeszcze 1 godzinę .Wyjąć mięso . Odłożyć 4 plastry ( tak po 10 dag ) do zrobienia w sosie , a resztę rozdrobnić i wrzucić do zupy. Zaciągnąć 2 łyżkami mąki rozrobionej z zimną wodą .Zagotować. Wlać śmietankę . Wsypać koper. Doprawić do smaku majerankiem , mielonym kminkiem , mielonym pieprzem i maggi .

 

nadesłane: Babciagramolka