Kartoflanka 2 Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 kg kości z kotleta z mięskiem
2 jajka
ziarenka smaku
sól
odrobina pieprzu
majeranek
maggi
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej

Kości zalać 2,5 litra wody, dodać ziarenka smaku i gotować około 30 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchew w ozdobne krążki. Wywar przecedzić przez sito do garnka, wrzucić ziemniaki, potartą jarzynę, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Mięso obrać z kości i dodać do zupy. Na patelni rozgrzać margarynę, dodać mąkę, przesmażyć, dodać do zupy, zagotować, przyprawić solą, maggi i pieprzem. Rozbełtać jajka i wlewać małym strumieniem do zupy, ciągle mieszając. Jajka się lekko zetną i dodatkowo zagęszczą zupę. Dolać przegotowanej wody, jeżeli zupa jest za gęsta. Doprawić roztartym na dłoni majerankiem. Smacznego!

file1288034506



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...