Karp po chińsku tao tao
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Karp około 1 kg
- Olej
- Mąka do obtoczenia
- Przyprawa do dań chińskich
- Sos Tao Tao
- Pieprz cytrynowy
- Wegeta
- Marchew
- Seler
- Papryka żółta
- Papryka czerwona
- Cebula
- Grzyby Mu lub suszone
- Pieprz cytrynowy
- Sos Tao Tao
- Wegeta
- Cukier
- Sok z cytryny
Dodatkowo:
Ziemniaki
buraczki
Rybę podzielić na porcje, wymoczyć w zimnej wodzie z solą, odsączyć. Posypać przyprawami, polać sosem sojowym, odstawić na jakiś czas, aby ryba przeszła przyprawami.
Warzywa obrać, pokroić w zapałki, dusić razem z grzybami co jakiś czas podlewając bulionem. Przyprawić do smaku wegetą, sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym i sosem Tao Tao oraz odrobiną cukru..
Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami a rybę układać na warzywach. Dodatkowo można dołożyć buraczki.