Karp smażony na maśle z prawdziwkami

25 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .

Czas : 20 minut + 24 godziny w marynacie

Składniki :

  • Filet z karpia ( z połówki ryby )
  • 8 szt. kapeluszy prawdziwków
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ kostki masła ( 5 dag )
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

file1261735519

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) .

Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić

Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar .

Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut .

Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...