Karp smażony na maśle z prawdziwkami

25 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Pyszna wigilijna potrawa . Bardzo prosta – każdy sobie z nią poradzi .

Czas : 20 minut + 24 godziny w marynacie

Składniki :

  • Filet z karpia ( z połówki ryby )
  • 8 szt. kapeluszy prawdziwków
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ kostki masła ( 5 dag )
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka

file1261735519

Dobrze umyty i oczyszczony z ości filet posolić , skropić sokiem z cytryny , olejem .Ułożyć w szczelnie zamykanym szklanym naczyniu i posypać pokrojona w plasterki cebulą i marchewką .Trzymać w lodówce 24 godziny ( przewrócić kilka razy ) .

Grzyby namoczyć na 2 godziny , a potem ugotować w małej ilości wody .Odcedzić

Karpia oczyścić z cebuli i marchewki .Osuszyć . Posypać pieprzem .Oprószyć mąką , strącić jej nadmiar .

Na patelni rozgrzać masło ( najlepiej wcześniej je sklarować ) i smażyć na rumiano karpia , obracając go .Pod koniec smażenia dołożyć na patelnię prawdziwki i obsmażać je obok ryby przez ok. 5 minut .

Podawać z cząstką cytryny , ziemniakami i kapustą z grzybami .