Słodki, bez zawartości kofeiny i z niewielką zawartością tłuszczu – takie właśnie właściwości ma proszek z owoców drzewa karobowego. Dlaczego warto zainteresować się karobem? Czy można go używać poza kuchnią?
Z czego powstaje karob?
Karob jest pozyskiwany ze strąków drzewa karobowego, które są znane również jako „chlebek świętojański”. Roślina ta jest uprawiana głównie w rejonie Morza Śródziemnego, a w Polsce praktycznie się jej nie spotyka. Na stronie internetowej bee.pl można przeczytać, że karob to „zamiennik znanego wszystkim kakao”. I rzeczywiście, coraz więcej osób dostrzega możliwość zastąpienia kakao właśnie proszkiem z chleba świętojańskiego.
Co ciekawe, drzewa karobowe są wykorzystywane przez ludzi od wielu stuleci – informacje o nich można znaleźć już w Biblii.
Karob a kakao – jakie są różnice?
Mimo że karob w smaku przypomina kakao, to pod względem składu i właściwości są to dwa różne produkty. Czym karob różni się od kakao?
Karob a kakao – najważniejsze różnice:
- zawartość cukru – owoce drzewa karobowego zawierają do 50 proc. cukrów, w rezultacie napój przygotowany z użyciem proszku karob nie wymaga słodzenia (inaczej niż kakao, które często jest dosładzane);
- zawartość tłuszczu – karob zawiera mniej tłuszczu niż kakao, stąd też jest polecany jako zdrowsza alternatywa osobom dbającym o sylwetkę i zwracającym szczególną uwagę na produkty, jakie spożywają;
- właściwości alergizujące – kakao należy do alergenów, podczas gdy karob jest produktem hipoalergicznym, czyli takim, który nie uczula;
- zawartość kofeiny – w kakao znajduje się niewielka ilość kofeiny, podczas gdy proszek ze strąków drzewa karobowego jest jej całkowicie pozbawiony i z tego powodu idealnie nadaje się m.in. jako baza do przygotowania napoju dla najmłodszych.
Mimo że karob i kakao sporo różni, to występują między nimi też pewne podobieństwa – są to produkty wpływające na kolor dania. Zarówno karob, jak i kakao nadają ciemną barwę np. ciastom i deserom. Dodatkowo oba proszki znalazły zastosowanie poza branżą spożywczą – wykorzystuje się je również w przemyśle kosmetycznym.
Jak stosować karob?
Z proszku karob można przygotować nie tylko pyszny, słodki napój będący alternatywą dla kakao. Przetworzone strąki i nasiona karob są szeroko wykorzystywane zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. W których produktach można spotkać karob?
Karob – przykładowe zastosowania:
- syrop do konserw owocowych – pozyskuje się go z owoców (strąków) karob i określa mianem „kaftan”;
- substancja zagęszczająca i stabilizująca (E410) – jest ona wytwarzana z nasion znajdujących się w strąkach (to tzw. guma karobowa lub mączka chleba świętojańskiego);
- składnik papieru – karob jest wykorzystywany do produkcji papieru i odpowiada za poprawę jego wytrzymałości.
W kuchni proszek karob może zastępować kakao – można go wykorzystać do wypieków czy deserów. Do dań na słodko szczególnie polecany jest karob prażony, który zawiera mniej goryczy, dzięki czemu jest bardziej delikatny w smaku. Nie ma też przeszkód, aby wykorzystać karob jako składnik domowych produktów do pielęgnacji – w tym zastosowaniu również może być alternatywą dla kakao.