Karnawałowe smaki Cirio

31 stycznia 2017, dodał: Katarzyna Lewandowska
Artykuł zewnętrzny

Okazuje się, że  zjawisko zwane Karnawałem ma bardzo różne oblicza na całym świecie, a nawet w obrębie jednego kraju. Przyjrzyjmy się jednak jak to wygląda w słonecznej Italii – kraju,  gdzie wszyscy zawsze bawią się doskonale.

Włoska nazwa karnawału to carnevale. To połączenie dwóch wyrazów: odrzucić, zrezygnować i …mięso. Ma to ścisły związek z Wielkim Postem. Karnawał, który odbywa się właśnie przed  Wielkim Postem, przypadał więc zawsze na ostatnie dni, kiedy można było  po prostu najeść się do syta.

Włoski karnawał to zawsze istne szaleństwo! Bawią się zarówno dzieci, młodzi jak i dorośli a nawet starsi, nikt tu nie wstydzi się przebrać  w wymyślne kostiumy czy założyć dziwaczną maskę. Stroje obmyśla się już na kilka tygodni przed rozpoczęciem  zabawy. W niektórych miejscowościach powstały nawet tzw. miasteczka karnawałowe, gdzie przygotowania trwają przez cały rok (przygotowanie programu, dekoracji i oczywiście wspaniałego menu),  można poznać historię miejscowego karnawału i obejrzeć zdjęcia i pamiątki z poprzednich uroczystości.

Dobre jedzenie podstawą dobrej zabawy

Gdzie jest dobra zabawa nie może zabraknąć dobrego jedzenia. Co prawda w naszym kraju nasz karnawał wygląda o wiele skromniej, ale Polacy też lubią się dobrze  bawić i zawsze dbamy o najlepsze menu!

Doskonałą inspiracją do karnawałowych dań i przekąsek są gotowe przetwory pomidorowe marki Cirio – marki z bardzo bogatą historią i cieszącą się wysoką renomą na całym świecie.

 

Fantastyczny smak  i świeżość włoskich pomidorów oraz łatwość  ich w użyciu przyczyniają się do tego , że przygotowania do zabaw karnawałowych to czysta przyjemność.

Produkty Cirio, których każdy powinien spróbować

Passata Rustica Cirio – to wyjątkowy przecier o nieporównywalnej gęstej konsystencji. Jest tak gęsty, że możesz zaczerpnąć go za pomocą widelca. Pomidory przeznaczone do produkcji Przecieru pomidorowego są rozgrzewane i przecierane przez sito. Następnie przecier jest transportowany do urządzeń zagęszczających, po czym poddaje się go pasteryzacji, która gwarantuje odpowiednio długie przechowywanie produktu. Passata jest doskonałą bazą zarówno do sosów do makaronu, jak i zupy pomidorowej o bogatym smaku – tak lubianej przez Polaków!

Pomidory bez skóry Cirio, pomidory w kawałkach czy koktajlowe zdobyły również duże zaufanie wśród klientów na całym świecie.

Natomiast Salsa Rustica to przecier pomidorowy przygotowany na bazie klasycznego przecieru Passata Rustica (światowy hit Cirio)Cirio, z dodatkiem bazylii i cebuli.

Same sosy, już gotowe, znajdziemy w postaci produktów :

Napoletana,  basilico,  arrabbiata.

Z Cirio znajdziecie najlepsze włoskie smaki  i pomysły na aromatyczne dania, które będą wspaniałą okazją do spędzenia czasu i zabawy w trwającym karnawale.

www.cirio1856.pl –  strona pełna kulinarnych inspiracji i przepisów Cirio.

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Kserostomia - suchość w ustach
Kserostomia jest to – potocznie mówiąc - uczucie suchości w jamie ustnej, powstałe...
Zaburzenia osobowości
Zaburzenia osobowości można leczyć. Wiele z osób, które na nie cierpią, po otrzymaniu odpowiedniej...
Panga - czy warto ją jeść?
Panga, ze względu na niską wartość odżywczą oraz wysoki stopień zanieczyszczenia, nie jest rybą...
Emocjonalna huśtawka w związku
Nieustanna huśtawka emocjonalna może prowadzić do permanentnego obniżenia nastroju, stresu, lęku, a nawet...