Karnawałowe przekąski z herbatnikami Jutrzenka Petit Beurre
Przepis na udane karnawałowe przyjęcie – dobra muzyka, zgrane towarzystwo i… herbatniki Jutrzenka Petit Beurre.
Domówka w gronie znajomych, impreza rodzinna, wystawny bal? Ważnym elementem każdego przyjęcia jest menu. Przekąski i przystawki na karnawałowym party powinny być smaczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Aby zaskoczyć gości szybkimi i sprawdzonymi smakołykami, warto sięgnąć po herbatniki Jutrzenka Petit Beurre i autorskie przepisy mistrza kulinarnego Jerzego Sobieniaka.
Herbatniki Jutrzenka Petit Beurre do pieczenia i Petit Beurre Ekstra Kruche ułatwią i przyspieszą przygotowanie deserów na ciepło i zimno. Doskonałe jako baza lub dodatek zarówno do słodkich oraz słonych przekąsek. Herbatniki Jutrzenka Petit Beurre sprawią, że przygotowanie karnawałowego menu będzie szybkie, łatwe i przyjemne. Nie trzeba być mistrzem, aby wykreować z nich małe dzieła sztuki. Herbatniki Jutrzenka Petit Beurre ułatwiają osiągnięcie kulinarnego sukcesu – wyjaśnia Jerzy Sobieniak, ambasador Jutrzenka Petit Beurre.
Na karnawałowe przyjęcia marka Jutrzenka poleca oryginalne przepisy Jerzego Sobieniaka z herbatnikami Petit Beurre: Sznytki z serem camembert i konfiturą figową, Pischinger ciasteczkowy oraz Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych.
Producent: Colian Sp. z o.o.
Produkt:
Petit Beurre do pieczenia 100 g – 1,10 zł
Petit Beurre Ekstra Kruche 50 g – 0,70 zł
Sznytki z serem camembert i konfiturą figową
Czas przygotowania: 40 min
Porcje: 10–12
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
200 g suszonych fig
200 ml białego półwytrawnego wina
1 strączek świeżej papryczki chili
2 gałązki świeżego tymianku
50 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre do pieczenia (½ opakowania)
200 g sera camembert
Suszone figi wkładamy do rondla, zalewamy winem, dodajemy oczyszczoną z pestek, pokrojoną papryczkę chili i gałązki tymianku. Dusimy aż do zredukowania wina, miksujemy blenderem na jednolitą masę, schładzamy. Na herbatniki Petit Beurre do pieczenia kładziemy plastry sera camembert i konfiturę figową.
Pischinger ciasteczkowy
Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 8–10
Poziom trudności: średnio-łatwy
Składniki:
1 opakowanie wafli kwadratowych
5 opakowań czekolady Klasyczna Gorzka Goplana 90 g (1 opakowanie)
100 g masła
200 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche (4 opakowania)
¾ szklanki mleka
200 g orzechów laskowych np. Siesta
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w temperaturze 190°C do zbrązowienia. Przekładamy do miski i przykrywamy szczelnie ścierką. Miską energicznie potrząsamy przez ok. 2–3 minuty, aby oddzielić skórkę od orzechów. Gotowe orzechy wyjmujemy z miski i zostawiamy do ostygnięcia. Uprażone orzechy kruszymy przy pomocy dwóch desek. W ten sam sposób kruszymy herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche.
Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Gdy czekolada rozpuści się, dodajemy ciepłe mleko, w którym uprzednio rozpuszczamy masło, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z gotowej masy odlewamy ¾ objętości i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Pozostała ¼ masy czekoladowej posłuży do posmarowania wafli.
Gotową masę z herbatnikami równomiernie rozprowadzamy na waflu z cienką warstwą masy czekoladowej, przykrywamy ją drugim waflem (również posmarowanym masą czekoladową), a następnie lekko dociskamy, aby wafel przykleił się do masy herbatnikowej. Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch przekładańca i rozprowadzamy po całym pischingerze. Wierzch placka posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi i pozostawiamy do wystygnięcia.
Orzechy prażone w miodzie i ciastkach maślanych
Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 4
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
200 g orzechów włoskich
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
100 g herbatników Jutrzenka Petit Beurre Ekstra Kruche (2 opakowania)
papier pergaminowy
Orzechy prażymy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 8 minut. Herbatniki Petit Beurre Ekstra Kruche kruszymy blenderem lub przy pomocy dwóch desek na drobną kruszonkę. Uprażone orzechy przekładamy do miski i polewamy miodem, mieszamy. Pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem brązowym i dosypujemy do orzechów. Całość należy dokładnie wymieszać. Gotowe orzechy rozsypujemy na papierze pergaminowym, aby się nie posklejały i zastygły razem z kruszonką.
Tak przygotowane orzechy są świetnym dodatkiem do deserów, sałatek lub serów. Sprawdzą się także jako drobna przekąska.