Barilla. Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet! Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Karnawał – radość na parkiecie i na talerzu

24 stycznia 2018, dodał: KarolinaPegasus
Artykuł zewnętrzny

Zaraz po święcie Trzech Króli rozpoczyna się gorący okres balów, maskarad i domowych prywatek, czyli karnawał. Oprócz tańców do rana i fantazyjnych przebieranek nieodłącznym jego elementem są oczywiście suto zastawione stoły.

Karnawał w różnych zakątkach świata jest nieco inaczej obchodzony. W Wenecji, która jest kolebką zabaw karnawałowych, odbywają się liczne bale i uliczne parady. Obowiązkowym atrybutem są tam słynne maski zakładane przez uczestników.

Najliczniejsza impreza karnawałowa odbywa się w Rio de Janeiro. Co roku stolicę Brazylii w tym okresie odwiedza blisko milion turystów. Gromadzą się oni wzdłuż ulic, by bawić się i podziwiać paradę adeptów słynnych na cały świat szkół samby. Barwne stroje, wszechobecna rytmiczna muzyka i powoli sunące po sambodromie pełne przepychu platformy, tworzą zapierającą dech w piersiach atmosferę.

W Polsce zimny klimat niezbyt sprzyja ulicznym zabawom podczas karnawału. Nie oznacza to jednak, że Polacy nie mają okazji do zabawy. Sale balowe, kluby i dyskoteki przeżywają istne oblężenie w tym czasie. Popularne są też prywatki organizowane w domach, w bardziej kameralnym gronie przyjaciół. Domówki nie mogą się odbyć bez tańca, muzyki i … pysznych przekąsek. W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki – łatwe do przygotowania, a przy tym efektowne i powszechnie lubiane. Propozycję jednej z nich przygotowała Barilla.

Insalata di pasta fredda, czyli makaronowa sałatka z omułkami

Składniki:

  • 250 g makaronu Farfalle Barilla,
  • 100 g pomidorów koktajlowych,
  • 20 omułków ugotowanych w sosie winnym,
  • 1/2 szklanki wiórków Grana Padano,
  • 5 filecików anchois,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • kwiaty nasturcji,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron Barilla Farfalle ugotuj al dente. Wymieszaj z przekrojonymi na pół pomidorkami, anchois, serem, kaparami, oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Omułki ugotuj w sosie winnym. Wyjmij omułki z muszli i delikatnie wymieszaj z makaronem. Odstaw danie na 20 minut, a następnie serwuj na zimno. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę kiełkami rzodkiewki i kwiatami nasturcji.

Sałatka z farfalle i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 100 g makaronu Barilla farfalle
  • pierś z kurczaka
  • 2 garści mixu sałat
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki nasion dyni
  • łyżka sezamu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Pierś kurczaka dopraw i  zgrillowaną pokrój na paski. Na talerzu ułóż mix sałat, dodaj makaron, grillowaną pierś kurczaka i pocięte suszone pomidory. Nasiona dyni upraż na suchej patelni i dodaj do całości. Polej oliwą z oliwek, posyp sezamem i udekorujemy jadalnymi bratkami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz