URODA I ZDROWIE

Karnawał – radość na parkiecie i na talerzu

24 stycznia 2018, dodał: KarolinaPegasus

Zaraz po święcie Trzech Króli rozpoczyna się gorący okres balów, maskarad i domowych prywatek, czyli karnawał. Oprócz tańców do rana i fantazyjnych przebieranek nieodłącznym jego elementem są oczywiście suto zastawione stoły.

Karnawał w różnych zakątkach świata jest nieco inaczej obchodzony. W Wenecji, która jest kolebką zabaw karnawałowych, odbywają się liczne bale i uliczne parady. Obowiązkowym atrybutem są tam słynne maski zakładane przez uczestników.

Najliczniejsza impreza karnawałowa odbywa się w Rio de Janeiro. Co roku stolicę Brazylii w tym okresie odwiedza blisko milion turystów. Gromadzą się oni wzdłuż ulic, by bawić się i podziwiać paradę adeptów słynnych na cały świat szkół samby. Barwne stroje, wszechobecna rytmiczna muzyka i powoli sunące po sambodromie pełne przepychu platformy, tworzą zapierającą dech w piersiach atmosferę.

W Polsce zimny klimat niezbyt sprzyja ulicznym zabawom podczas karnawału. Nie oznacza to jednak, że Polacy nie mają okazji do zabawy. Sale balowe, kluby i dyskoteki przeżywają istne oblężenie w tym czasie. Popularne są też prywatki organizowane w domach, w bardziej kameralnym gronie przyjaciół. Domówki nie mogą się odbyć bez tańca, muzyki i … pysznych przekąsek. W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki – łatwe do przygotowania, a przy tym efektowne i powszechnie lubiane. Propozycję jednej z nich przygotowała Barilla.

Insalata di pasta fredda, czyli makaronowa sałatka z omułkami

Składniki:

  • 250 g makaronu Farfalle Barilla,
  • 100 g pomidorów koktajlowych,
  • 20 omułków ugotowanych w sosie winnym,
  • 1/2 szklanki wiórków Grana Padano,
  • 5 filecików anchois,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • kwiaty nasturcji,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron Barilla Farfalle ugotuj al dente. Wymieszaj z przekrojonymi na pół pomidorkami, anchois, serem, kaparami, oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Omułki ugotuj w sosie winnym. Wyjmij omułki z muszli i delikatnie wymieszaj z makaronem. Odstaw danie na 20 minut, a następnie serwuj na zimno. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę kiełkami rzodkiewki i kwiatami nasturcji.

Sałatka z farfalle i grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 100 g makaronu Barilla farfalle
  • pierś z kurczaka
  • 2 garści mixu sałat
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki nasion dyni
  • łyżka sezamu
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Pierś kurczaka dopraw i  zgrillowaną pokrój na paski. Na talerzu ułóż mix sałat, dodaj makaron, grillowaną pierś kurczaka i pocięte suszone pomidory. Nasiona dyni upraż na suchej patelni i dodaj do całości. Polej oliwą z oliwek, posyp sezamem i udekorujemy jadalnymi bratkami.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

buty do joggingu
Ja lubię adidasy z ergonomiczną podeszwą, taką że stopa łatwiej odbija się od ziemi
Częstochowa
Poznam samotne mamy do korespondencji mailowej, wymiany doświadczeń.
Oszustwa sieci komórkowych
Mnie spotkała niemiła niespodzianka, jak mi przepadło ok. 40 zł na karcie bo niby...
Której części ciała u siebie nie lu…
Brzucha, ciągle jest zbyt wystający...