Karnawał – radość na parkiecie i na talerzu
Zaraz po święcie Trzech Króli rozpoczyna się gorący okres balów, maskarad i domowych prywatek, czyli karnawał. Oprócz tańców do rana i fantazyjnych przebieranek nieodłącznym jego elementem są oczywiście suto zastawione stoły.
Karnawał w różnych zakątkach świata jest nieco inaczej obchodzony. W Wenecji, która jest kolebką zabaw karnawałowych, odbywają się liczne bale i uliczne parady. Obowiązkowym atrybutem są tam słynne maski zakładane przez uczestników.
Najliczniejsza impreza karnawałowa odbywa się w Rio de Janeiro. Co roku stolicę Brazylii w tym okresie odwiedza blisko milion turystów. Gromadzą się oni wzdłuż ulic, by bawić się i podziwiać paradę adeptów słynnych na cały świat szkół samby. Barwne stroje, wszechobecna rytmiczna muzyka i powoli sunące po sambodromie pełne przepychu platformy, tworzą zapierającą dech w piersiach atmosferę.
W Polsce zimny klimat niezbyt sprzyja ulicznym zabawom podczas karnawału. Nie oznacza to jednak, że Polacy nie mają okazji do zabawy. Sale balowe, kluby i dyskoteki przeżywają istne oblężenie w tym czasie. Popularne są też prywatki organizowane w domach, w bardziej kameralnym gronie przyjaciół. Domówki nie mogą się odbyć bez tańca, muzyki i … pysznych przekąsek. W tej roli idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju sałatki – łatwe do przygotowania, a przy tym efektowne i powszechnie lubiane. Propozycję jednej z nich przygotowała Barilla.
Insalata di pasta fredda, czyli makaronowa sałatka z omułkami
Składniki:
- 250 g makaronu Farfalle Barilla,
- 100 g pomidorów koktajlowych,
- 20 omułków ugotowanych w sosie winnym,
- 1/2 szklanki wiórków Grana Padano,
- 5 filecików anchois,
- 2 łyżki kaparów,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- garść kiełków rzodkiewki,
- kwiaty nasturcji,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron Barilla Farfalle ugotuj al dente. Wymieszaj z przekrojonymi na pół pomidorkami, anchois, serem, kaparami, oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Omułki ugotuj w sosie winnym. Wyjmij omułki z muszli i delikatnie wymieszaj z makaronem. Odstaw danie na 20 minut, a następnie serwuj na zimno. Przed podaniem możesz udekorować sałatkę kiełkami rzodkiewki i kwiatami nasturcji.
Sałatka z farfalle i grillowanym kurczakiem
Składniki:
- 100 g makaronu Barilla farfalle
- pierś z kurczaka
- 2 garści mixu sałat
- kilka suszonych pomidorów
- 3 łyżki nasion dyni
- łyżka sezamu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Pierś kurczaka dopraw i zgrillowaną pokrój na paski. Na talerzu ułóż mix sałat, dodaj makaron, grillowaną pierś kurczaka i pocięte suszone pomidory. Nasiona dyni upraż na suchej patelni i dodaj do całości. Polej oliwą z oliwek, posyp sezamem i udekorujemy jadalnymi bratkami.