Karkówka w sosie żurawinowo-jabłkowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg. karczku
1/2 kg. jabłek
szklanka żurawiny
1 cebula
łyżka majeranku
sól
pieprz
3 łyżki masła
olej
Przygotowanie:
Karkówkę myjemy i kroimy na plasterki.Cebulę obieramy i drobno siekamy.Jabłka kroimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne.Na rozgrzanym oleju smażymy mięso z obu stron na złoty kolor,oprószamy solą,pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę ,dodajemy jabłka,przesmażamy i łączymy z żurawiną.Oprószamy majerankiem,solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem owocowym obkładamy karkówkę.W naczyniu rozkładamy kawałki masła i wkładamy do piekarnika.Pieczemy 30 minut w temp.200 stopni.Podajemy na gorąco.