Karkówka w ketchupie z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg karkówki
sól, pieprz
butelka ketchupu pikantnego Pudliszki
3 łyżki musztardy
4 łyżki brązowego cukru
3 ząbki czosnku
1-2 łyżki papryki ostrej mielonej
Przygotowanie:
Karkówkę pociąć na kotlety o grubości 1 cm.
Lekko rozbić tłuczkiem, posypać z dwóch stron solą i pieprzem.
Przygotować marynatę: wymieszać ketchup Pudliszki z musztardą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnkiem i ostrą papryką.
Mięso włożyć do marynaty, obtoczyć je marynatą z każdej strony.
Zostawić na min. 30 minut.
Kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 15 minut.
Jeśli nie macie możliwości użycia grilla na świeżym powietrzu to skorzystajcie z elektrycznego albo zróbcie karkówkę na patelni grillowej.