Karkówka po tajsku

21 marca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

25 dag makaronu gryczanego lub ryżowego
0,20 kg karkówki
1 szklanka żółtej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
4-6 plastrów wołowiny
1 szklanka posiekanej czerwonej papryki
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka marchwi, pokrojonej w cienkie plasterkimake-spicy-beef-noodle-salad-800X800a
1/2 łyżeczki białego sezamu
1/2 szklanki posiekanej zielonej cebuli
1/4 szklanki startego ogórka
1 łyżeczka sosu sałatkowego ostrego
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka miodu
2 łyżki wina ryżowego
1 łyżka octu
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki chili
olej
1 i 1/2 łyżeczki mielonego czosnku

Przygotowanie:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Dodać 2-3 kropli oliwy z oliwek, aby zapobiec przyklejeniu. Odsączyć po zakończeniu gotowania i spłukać pod bieżącą zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Wołowinę pokroić w cienkie paski. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju. Smażyć cebulę z pieprzem przez 1 min., dodać wołowinę i paprykę. Posypać sodą oczyszczoną. Gotować aż wołowina zbrązowieje. Dodać karkówkę i smażyć jeszcze 2-3 min. W misce wymieszać czosnek, miód, ocet winny i wino ryżowe, chili olej, olej sezamowy i bulion. Makaron przełożyć do miseczki, wlać sos. Na wierzchu położyć łyżkę mieszanki gotowanego mięsa wołowego. Następne starty ogórek, marchew, posiekany szczypior i ziarna sezamowe. Podawać na zimno jako sałatkę.