Karkówka pieczona na kapuście z ananasem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
1,5 kg karczku bez kości
800 gram kapusty kiszonej
2 jabłka
puszka ananasa
1/2 łyżki smalcu
sól, pieprz, majeranek, tymianek
kminek
cebula i czosnek
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natrzeć przyprawami: sól, pieprz, majeranek, tymianek.
Mięso włożyć do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać smalec na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Kapustę odcisnąć, lekko posiekać na mniejsze części. Cebulę i czosnek posiekać na talarki. Dodać do kapusty. Ananasa i jabłka pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę zalać sokiem z ananasa.
Kapustą i owocami obłożyć mięso, piec około 2 godziny w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.