Karkówka lux na grill
Artykuł zewnętrzny
Dla 3 osób
Składniki : trzy porcje karkówki ( rozbite na kotlety )
mały kubeczek kefiru
musztarda ostra
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
łyżka miodu
przyprawa warzywna ( kucharek )
sos sojowy grzybowy
papryka mielona ostra i słodka
pieprz ziołowy
woreczek do marynowania
Przyrządzanie :
Mieszamy razem szklankę oleju rzepakowego z małym kefirem , dodajemy łyżkę miodu ,dwie i pół łyżki ostrej musztardy , dwa rozgniecione ząbki czosnku , łyżkę przyprawy warzywnej , po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej i pieprzu ziołowego oraz łyżeczkę sosu sojowego . Wkładamy kotlety z Karkówki do woreczka , zalewamy marynatą wstawiamy na noc przed urządzaniem grilla do lodówki .