Mój wymarzony czas na spędzenie niedzieli? Najlepiej w gronie rodziny: smaczny posiłek w klimatycznej restauracji, spacer, miłe rozmowy. To czas kiedy możemy zapomnieć o trudach całego tygodnia i zjeść przepyszny obiad, nie martwiąc się o konieczność wysprzątania całego mieszkania czy mycie sterty naczyń. Gospoda Pod Górką w Łodzi na Retkini to miejsce, w którym spotkacie się z ogromną gościnnością właścicieli, smacznymi obfitymi daniami kuchni polskiej. Znajdziecie tutaj też dania na mniejszy apetyt a nawet wegańskie potrawy czy dania dla maluchów.
Gospodarze karczmy dbają nie tylko o ciepły rodzinny klimat, ale też najwyższą jakość dań oraz o to, aby wszyscy goście wyszli z tego miejsca najedzeni i zadowoleni. Karta menu zmienia się w zależności od sezonu, nie brakuje tutaj więc klasycznych sztandarowych dań takich jak pieczona połówka kaczki, żebro wołowe w sosie, flaki, schabowy, rosół, gołąbki i pyszne desery pieczone na miejscu. Lokalizacja gospody na osiedlu jest bardzo trafiona: w pobliżu bowiem znajduje się doży zalesiony obszar, niewielka góra (charakterystyczne miejsce na Retkini), ogród botaniczny, dzięki czemu po obfitym posiłku można przejść się z całą rodziną czy znajomymi na spacer aby zgubić troszkę kalorii. Włodarze tego miejsca pokusili się też o wykupienie kolejnego przylegającego lokalu aby powiększyć to miejsce i przeznaczyć je na organizację rodzinnych uroczystości czy bankietów. Na wiosnę będzie już można nie tylko zjeść na zewnątrz, gdzie przygotowane są dla gości wygodne stoły i ławeczki pod parasolem, ale też zorganizować kameralną imprezę w drugiej części lokalu.
chrupiąca pieczona kaczka z ziemniaczkami pieczonymi i buraczkami
Szeroki wachlarz wybornych przekąsek i przystawek czekają na najwybredniejszych smakoszy. Nie można ominąć w tym momencie najlepszych domowych flaczków serwowanych z ciepłą, chrupiącą bułeczką czy gorącego rosołu. Te zupy w sezonie zimowych doskonale rozgrzewają cały organizm i wprowadzają w dobry nastrój.
gęste flaczki z bułką
pyszny domowy rosół z makaronem
Ogromnym miłym zaskoczeniem był dla nas jednak sposób serwowania dan głównych: na ogromnych deskach podawane są półmiski z zamówionym daniem: połówka kaczki jest chrupiąca, soczysta, faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem wątróbki i ziół, w towarzystwie zapiekanych buraczków, sałatki i buraczków, które zaskakują tradycyjnym smakiem z dzieciństwa. Uwierzcie, że nie ma szans aby jedna osoba zjadła całą porcję…Mięso z kaczki cenione jest przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych. Zawiera dużo białka, żelazo, magnez i fosfor oraz szereg witamin – w tym witaminę A i E oraz witaminy z grupy B. Świetnie komponuje się z owocami i słodkimi sosami, dlatego też szef kuchni podaje ją i w tym przypadku wraz z sosem żurawinowym.
żebro wołowe z frytkami i surówką w sosie
Z kolei żeberko wołowe serwowane jest w sosie, z frytkami belgijskimi i surówką z kiszonej kapusty. Mięciutkie pyszne mięso to efekt doświadczenia szefa kuchni i stosowania wysokiej jakości produktów. Wołowina zawiera więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12.
Zwieńczeniem każdego dobrego obiadu powinien być deser, tak więc postawiliśmy na klasykę czyli bezę z kremem mascarpone z owocami. Ten deser to prawdziwy raj dla podniebienia: krucha beza, puszysty krem i świeże owoce, taki obiad to marzenie! W karcie znajdziecie również inne słodkości, warto wspomnieć chociażby o serniku, który jest tutaj niezwykle smaczny, o posmaku budyniowym czy ogromnej szarlotce podawanej z lodami i owocami.
beza Pavlowa
Jeśli ma dla Was znaczenie klimat danego miejsca, w którym spożywacie posiłek to tutaj się nie zawiedziecie: klimatyczne lampiony, latarenki i rośliny powodują, że atmosfera jest tutaj ciepła i przyjemna dla oka. Bogaty w liczne trunki bar kusi nalewkami i alkoholami. Przemiła obsługa, która zawsze jest do waszej dyspozycji to kolejny atut tego miejsca. Niezwykle ważna kwestia warta podkreślenia to fakt, że dania serwowane są dość szybko. To dość ważny aspekt w przypadku gdy przychodzimy głodni i spragnieni skonsumowania w miarę szybko czegoś smacznego. Restauracja serwuje też dania na wynos, a nawet można zakupić gotowe smakowitości w słoiczkach: fasolkę po bretońsku, bigos z dziczyzną czy flaki.
Reasumując: godne polecenia miejsce, które cały czas się rozwija i stawia na rozpieszczanie swoich gości pod kątem kulinarnym. Gospodarze dbają o wysoką jakość obsługi, rodzinny klimat i estetyczny wystrój wnętrza. Ogromnie cieszę się, że na Retkini można zjeść pyszny domowy rosół, chrupiącą kaczkę, wypić dobrego drinka.
GOSPODA POD GÓRKĄ
ul. Kusocińskiego 67c lok. 12
94-054 Łódź
Telefon:
511 666 040
Menu na Facebooku jest TUTAJ