Kapusta z rodzynkami i kiełbasą – prosty obiad z charakterem

Avatar photo
10 października 2025,
dodał: Małgorzata Kopeć

Czasem najprostsze potrawy potrafią smakować najlepiej. W mojej kuchni tak właśnie jest z duszoną świeżą kapustą – miękką, pachnącą i lekko słodką od rodzynek. To danie, które świetnie sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i kolację po długim dniu. A sekret tkwi w dodatkach: przyprawach i… odrobinie fantazji.

kapusta z rodzynkami

Składniki:

  • ok. ½ główki świeżej białej kapusty

  • 1 cebula

  • 2 kiełbasy dobrej jakości

  • 2 garście rodzynek

  • 1 łyżka oliwy lub masła klarowanego

  • odrobina wody do duszenia

  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, szczypta chili

  • świeży koperek do posypania

Przygotowanie:

Kapustę szatkuję i wrzucam do dużej patelni lub rondla z odrobiną wody i tłuszczu. Kiedy zaczyna mięknąć, dodaję pokrojoną cebulę i plasterki kiełbasy. Całość duszę na małym ogniu, aż smaki się połączą.

W połowie duszenia dorzucam rodzynki – to one nadadzą potrawie lekko słodki, niemal orientalny akcent. Na koniec doprawiam: kurkumą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną chili i posypuję koperkiem.

Kapusta zyskuje wtedy piękny złocisty kolor i przyjemnie korzenny aromat. Lubię ją podawać z pszenną bułką, która wchłania cały smakowity sos.

To danie ma w sobie coś z jesiennego komfortu – prostota, zapach i ciepło, które przypomina o domu. Spróbuj raz, a gwarantuję, że na stałe zagości w Twoim menu.



FORUM - bieżące dyskusje

Modny manicure na imprezę
Przynajmniej pasuje do wszystkiego, co się założy i nie trzeba następnego dnia dobierać...
Egzotyczne zwierzęta w domach?
I myślał, że go tak utrzyma latami? W takim razie ten człowiek ma horyzont...
puszące się włosy:(
Też lubię serię Jantar Farmony. Naprawdę godna polecenia.
Filmy i seriale :)
Noszę się z tym samym zamiarem co Malinka. Po kilku latach kusi mnie, żeby...