Kapusta wiglijna ze śliwkami i grzybami

24 lutego 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Smaczna kapusta wigilijna.

Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty lekko kwaśnej
  • 1 marchewka (mała)
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1liść laurowy

Kapustę pokroić dużym nożem na desce,włożyć do garnka,dodać liść laurowy.Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki.Grzyby i śliwki namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie,skręcić przez maszynkę razem z pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać do tego startą marchewkę,oraz zmielone  grzyby pieczarki i śliwki,smażyć na patelni około10 min.

Wszystko wlać do kapusty,zalać wodą z moczenia grzybów i śliwek(ewentualnie dolać jeszcze trochę wody z czajnika.

Gotować około 60 min na małym ogniu,często mieszając,kapusta po ugotowaniu musi być gęsta,woda ma się wygotować.

Smacznego.

file1267039332



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...