Kapusta wiglijna ze śliwkami i grzybami
Artykuł zewnętrzny
Smaczna kapusta wigilijna.
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty lekko kwaśnej
- 1 marchewka (mała)
- 6 dużych pieczarek
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 10 suszonych śliwek
- 1 cebula
- pieprz
- 1/4 łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju
- 1liść laurowy
Kapustę pokroić dużym nożem na desce,włożyć do garnka,dodać liść laurowy.Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki.Grzyby i śliwki namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie,skręcić przez maszynkę razem z pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać do tego startą marchewkę,oraz zmielone grzyby pieczarki i śliwki,smażyć na patelni około10 min.
Wszystko wlać do kapusty,zalać wodą z moczenia grzybów i śliwek(ewentualnie dolać jeszcze trochę wody z czajnika.
Gotować około 60 min na małym ogniu,często mieszając,kapusta po ugotowaniu musi być gęsta,woda ma się wygotować.
Smacznego.