Kapusta wiglijna ze śliwkami i grzybami | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kapusta wiglijna ze śliwkami i grzybami

24 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Smaczna kapusta wigilijna.

Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty lekko kwaśnej
  • 1 marchewka (mała)
  • 6 dużych pieczarek
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1liść laurowy

Kapustę pokroić dużym nożem na desce,włożyć do garnka,dodać liść laurowy.Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach tarki.Grzyby i śliwki namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie,skręcić przez maszynkę razem z pieczarkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać do tego startą marchewkę,oraz zmielone  grzyby pieczarki i śliwki,smażyć na patelni około10 min.

Wszystko wlać do kapusty,zalać wodą z moczenia grzybów i śliwek(ewentualnie dolać jeszcze trochę wody z czajnika.

Gotować około 60 min na małym ogniu,często mieszając,kapusta po ugotowaniu musi być gęsta,woda ma się wygotować.

Smacznego.

file1267039332



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz