Kapusta faszerowana
1 nieduża kapusta
50 dkg mielonego mięsa
1 pomidor
2 cebule
1 jajko
ząbek czosnku
czerstwa bułeczka
jabłko zielone
przyprawy:
vegeta
pieprz
1 łyżka keczupu
1 łyżka musztardy
masło
bułka tarta
Kapustę umyć, obrać z ciemno zielonych liści. Sciąć wierzch i zrobić pokrywkę a resztę wydrążyć jak najwięcej ze środka. Środek posypać Vegetą i pieprzem, włożyć do środka listek laurowy i pomidora bez skórki pokrojonego w plasterki.
Zemleć mięso, cebulę, ząbek czosnku i liście ze środka kapusty oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać jajko, przyprawy oraz łyżkę keczupu i łyżkę musztardy. Dokładnie wyrobić masę i włożyć do kapusty. Pokroić cebulę i zielone jabłko i położyć na wierzchu farszu. Posypać przyprawami i dużą ilością koperku i przykryć pokrywką z kapusty. Na dno garnka włożyć zielone liście kapusty (po to aby kapusta się nie przypaliła) , i na to włożyć faszerowaną kapustę. Zalać gorącą wodą, dodać przyprawy, i sól i gotować na wolnym ogniu około godziny. Po ugotowaniu wykładamy kapustę na półmisek i polewamy na wierzchu dużą ilością bułki zrumienionej na masełku. Pociąć na ćwiartki, udekorować kolorowymi warzywami posypać jeszcze zielonym koperkiem. SMACZNEGO !!!