Rozgrzewająca kapusta a’la bigos

26 września 2013, dodał: zofya
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • Średnia główka białej kapusty – poszatkować
  • pół kilo kiełbasy pokroić w kostkę
  • 30 dkg boczku – pokroić w kostkę
  • 4 duże cebule -pokroić w pół talarki
  • 5 dużych ziemniaków -obrać pokroić w kostkę
  • koper pęczek-drobno pokroić
  • szczypior pęczek-drobno pokroić
  • przyprawy-sól pieprz , vegeta
  • ćwierć kostki smalcu

W garnku układać warstwami – smalec, boczek, kiełbasa, kapusta, przyprawy, ziemniaki, szczypior, koper-gotować do miękkości – w trakcie mieszać by warstwy się zmieszały. Doprawić jeszcze według uznania. Podawać na gorąco -latem, można gotować na ognisku -przepyszne danie do grillowanych potraw.