Kapuśniak z włoskiej kapusty z papryką

14 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Przepisów na kapuśniaki jest cała masa.Ten na bazie wywaru z kurczaka ma bardzo ciekawy smak dzięki dodaniu świeżej papryki. Podobny jest do przepisu na kapuśniak iberyjski. Też jest zrobiony z włoskiej kapusty i papryki. Smakuje jednak zupełnie inaczej. Różnica wynika z rodzaju zastosowanego mięsa.Tu jest gotowany kurczak- tam wędzony indyk.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
1/3 pora
4 ziemniaki
kawałek kapusty włoskiej ( trochę większy niż we włoszczyźnie )
¼ papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
¼ papryki zielonej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka kminku w ziarnach
¼ łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki pokrojonego koperku
1,5 litra wody

Do dużego garnka włożyć umytą ćwiartkę kurczaka, obrane i opłukane warzywa (1 marchew pokrojona w plasterki), ziemniaki pokrojone w gruba kostkę. Kapustę i papryki usiekać w paseczki – kapustę średniej grubości, a paprykę cienkie. Zalać wodą. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, kostki bulionowe. Doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Wyjąć mięso i warzywa w całości. Mięso obrać z kości, skórek i chrząstek. Rozdrobnić i dodać do zupy. Zmniejszyć gaz. Doprawić przecierem pomidorowym, kminkiem, mielonym pieprzem. Gotować 30 minut. Podawać posypany koperkiem.