Kapuśniak z fasolą wg Buni

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trzy rodzaje kapusty + fasola – przypadkowa kombinacja z tego co w lodówce .Wart zapamiętania i powtórki bo jak to zwykle z przypadkami bywa wyszła pychotka .

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 20 dag żeberek – kawałek paska (równie dobrze może być inny kawałek mięsa lub kiełbasy )
  • 25 dag kiszonej kapusty
  • porcja białej kapusty od włoszczyzny
  • 1/4 małej kapusty pekińskiej
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka fasoli ziarnistej w sosie własnym ( 400 g )
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku – ziarenka
  • 2 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • przyprawa do zup ( dałam 1 kostkę bulionu warzywnego i 1 kostkę bulionu z szynki wieprzowej – ale można dać co kto używa )
  • pieprz grubo mielony
  • koncentrat pomidorowy
  • 7 szklanek wody
  • natka pietruszki

Kapustę białą i pekińską drobno pokroić w paseczki , tak samo cebule .W szerokim garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę białą zmieszana z pekińską i cebulą . Smażyć mieszając aż zmiękną i zrumienią sie lekko ( ok.5 minut )

Kapustę kiszoną sprawdzić czy nie jest za kwaśna – jeśli tak to lekko ją przepłukać ( ja kupuję taką akurat i nie muszę ) . Marchew pokroić w kostkę , a pietruszkę i seler obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę .

Do garnka z duszonymi kapustami z cebula dołożyć żeberka ( podzielone na kawałki ) , warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kminek , kostki rosołowe ( lub inna przyprawę do zup ), ziemniaki i 7 szklanek wody .Gotować 20 minut . Dołożyć kiszona kapustę i gotować jeszcze godzinę .

Wyłączyć na trochę i niech postoi. A następnie doprawić do smaku koncentratem pomidorowym , pieprzem , maggi, cukrem – dodać odcedzoną fasolę i pogotować jeszcze 10 minut .

Wyjąć żeberka i usunąć z nich kostki. Mięso rozdrobnić a tłuszczyki rozetrzeć na miazgę i włożyć do zupy .

Podawać posypany natką pietruszki.

I jeszcze sprawa odstawiania zupy na trochę a potem ponownego gotowania – zauważyłam , że wszelkie gęste zupy są smaczniejsze jak ugotuje sie ją dzień wcześniej i potem odgrzewa albo robi przerwę w gotowaniu .

A skąd takie składniki- to proste : reszta kiszonej kapusty od surówki, biała kapusta z włoszczyzny, pekińska która została po robieniu sałatki , żeberko było nie pamiętam na co w zamrażalniku , a fasolka w puszce stała sobie na półce .A to duszenie kapusty wstępnie na oleju z cebula to pomysł mojej Prababci która robiła w ten sposób ,,kryzysowe ,, zupki bez mięsa -były pyszne .

file1299654614



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...