Kapuśniak po węgiersku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 40 dag kiełbasy
- czosnek
- cebula
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
- ziemniaki – 4 sztuki
- 50 dag kiszonej kapusty
- 1 1/2 litra rosołu
- zielenina
- słodka papryka, pieprz cayenne, szczypta cukru, kminek
- słodka śmietanka
- mąka
wykonanie:
W rondlu na maśle przesmażyć cebulę i paprykę pokrojona w kostkę, kiełbasę pokrojona na plasterki, dodać czosnek, dodać kapustę odciśniętą z soku, zalać całość rosołem ugotowanym na włoszczyźnie. (Ja potem też dodaję do kapuśniaku ugotowaną marchew). Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy a także pomidory lub koncentrat. Całość gotować około 45 minut.
Na koniec zaprawić śmietanką z mąką. Posypać zieleniną, podawać jako samodzielne danie lub z bagietką. Można też zupę ugotować bez kiełbasy np. na żeberkach – też jest sycąca.