Kapuśniak po węgiersku

10 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 40 dag kiełbasy
  • czosnek
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory  z puszki
  • ziemniaki – 4 sztuki
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 1/2 litra rosołu
  • zielenina
  • słodka papryka, pieprz cayenne, szczypta cukru, kminek
  • słodka śmietanka
  • mąka

wykonanie:

W rondlu na maśle przesmażyć cebulę i paprykę pokrojona w kostkę, kiełbasę pokrojona na plasterki,  dodać czosnek, dodać kapustę odciśniętą z soku, zalać całość rosołem ugotowanym na włoszczyźnie. (Ja potem też dodaję do kapuśniaku ugotowaną marchew). Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy a także pomidory lub koncentrat. Całość gotować około 45 minut.

Na koniec zaprawić śmietanką z mąką. Posypać zieleniną, podawać jako samodzielne danie lub z bagietką. Można też zupę ugotować bez kiełbasy np. na żeberkach – też jest sycąca.



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Polecam zajrzeć do DOZu, można u nich zamówić z dostawą do apteki stacjonarnej,...
Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...