Kapuśniaczki drożdżowe

5 grudnia 2010,
dodał: ALINKA-A5
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:
0,5 kg maki
4 dag drożdży
1 jajko
1/3 szklanka mleka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag margaryny lub masła roślinnego
łyżka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego-DELECTA
sól do smaku
gałka muszkatałowa starta według uznania do smaku

Nadzienie:

0,5 kg kapusty kiszonej – najlepiej z własnej produkcji
cebula według uznania
4 dag masła
pieprz
kminek według uznania

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, cukrem waniliowym, cukrem i łyżką maki. Pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn włożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, sól, gałkę muszkatołową. Wymieszać wszystko razem i dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.

Kapustę ugotować w malej ilości wody, lekko odcisnąć na sicie i posiekać na stolnicy nożem. Podsmażyć na maśle cebule . Do tego włożyć kapustę, pieprz, kminek. Mieszając kapustę zasmażyć i doprawić do smaku.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w dwóch porcjach. Rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać kwadraciki o wielkości 9 cm. Nakładać kapustę na kwadraciki – łyżeczka. Składać w koperty. Zostawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i każdego kapuśniaczka smarować. Wstawić do piekarnika w temp około 180 stopni i piec około 20 min.

file1291568437



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.