Kanapki z Kornwalii
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
pomarańcza,
2 średnie winne jabłka,
3 łyżki majonezu,
6 łyżek śmietany,
łyżka tartego chrzanu,
cebula,
4 łyżki gęsiego smalcu,
4 płaty pieczeni wołowej,
4 duże kromki bułki pszennej,
sól,
cukier,
pieprz.
Przygotowanie:
Majonez mieszamy z chrzanem, śmietaną i sokiem wyciśniętym z pomarańczy, doprawiamy cukrem do smaku i ubijamy trzepaczką na sos. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy gęsi smalec i na małym ogniu mieszając-smażymy plasterki jabłek oraz również pokrojoną w plasterki cebulę, ewentualnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Na 5 minut dokładamy mięso aby się podgrzało. Na kromki bułki kładziemy ciepłe mięso z jabkami i cebulą oraz polewamy zimnym sosem pomarańczowym.