Kalsyczny groch z kapustą

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Na 4 nie za bardzo głodne osoby weź:

50 dag kiszonej kapusty

1 cała szklanka całego grochu (w odróżnieniu od tzw. połówek)

25 dag wędzonego boczku (zamiennie 4 łyżki oleju lub oliwy)

1 cebulę

1 łyżka mąki pszennej

po ½ łyżeczki suszonego tymianku, majeranku i cząbru,

sól, pieprz

Kapustę pokrój, zalej ½ szklanki wody i ugotuj. Groch przebierz, opłucz, i namocz a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w plastry, obsmaż lekko z obu stron i odłóż w ciepłe miejsce (niekoniecznie na całą noc). Na wytopionym tłuszczu (lub oleju w wersji wegetariańskiej) zezłoć cebulę, po czym oprósz ją mąką i zasmaż.

Do kapusty dodaj groch, zasmażoną cebulę pokruszone zioła (suszone zioła dobrze jest zetrzeć w ręku przed zastosowaniem – uwalniając tym samym bogatszy aromat), dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Gotuj wszystko na małym ogniu stale mieszając ok. 7 minut.

Potrawę podaj w misce z plastrami boczku (lub bez nich) i pieczywem.

file1256547560

Przepis dodany przez: Justyna



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...