Kalsyczny groch z kapustą
Na 4 nie za bardzo głodne osoby weź:
50 dag kiszonej kapusty
1 cała szklanka całego grochu (w odróżnieniu od tzw. połówek)
25 dag wędzonego boczku (zamiennie 4 łyżki oleju lub oliwy)
1 cebulę
1 łyżka mąki pszennej
po ½ łyżeczki suszonego tymianku, majeranku i cząbru,
sól, pieprz
Kapustę pokrój, zalej ½ szklanki wody i ugotuj. Groch przebierz, opłucz, i namocz a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w plastry, obsmaż lekko z obu stron i odłóż w ciepłe miejsce (niekoniecznie na całą noc). Na wytopionym tłuszczu (lub oleju w wersji wegetariańskiej) zezłoć cebulę, po czym oprósz ją mąką i zasmaż.
Do kapusty dodaj groch, zasmażoną cebulę pokruszone zioła (suszone zioła dobrze jest zetrzeć w ręku przed zastosowaniem – uwalniając tym samym bogatszy aromat), dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Gotuj wszystko na małym ogniu stale mieszając ok. 7 minut.
Potrawę podaj w misce z plastrami boczku (lub bez nich) i pieczywem.
Przepis dodany przez: Justyna