Kalarepka z bzowym wnętrzem

21 maja 2012, dodał: ataga105
Artykuł zewnętrzny

Jako nietypowe danie na grilla bardzo smaczne, a zarazem niebywale dekoracyjne proponuję mało popularną kalarepkę faszerowaną dzikim ryżem z mięsem kurczaka i kwiatami bzu lilaka (jadalne i niezwykle pachnące!). Potrawa jest prosta, a zarazem fantastycznie smakuje i pachnie (można pomylić z gołąbkami).

Składniki:
– duża kalarepka
– 2-3 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu
– mała cebulka
– grillowane mięso z kurczaka
– kwiaty bzu lilaka
– plaster żółtego sera
– koperek
– przyprawy

Przygotowanie:
Z kalarepki odcinamy górę (tworząc kapelusz), a środek wydrążamy (najlepiej łyżką) tworząc miseczkę. Wydrążony miąższ bardzo drobno siekamy, albo ucieramy, dodajemy do ugotowanego ryżu. Mięso z grilla kroimy na małe kawałki i dodajemy do farszu, razem z bardzo drobno posiekaną cebulką. Wszystko mocno doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Dodajemy kilka kwiatów bzu. Mieszamy i faszerujemy kalarepkę. po napełnieniu ok 2/3 objętości kładziemy plaster żółtego sera, tak aby swobodnie wystawał poza krawędź kalarepki i dopełniamy farszem. Grillujemy ok 20 minut razem z odkrojoną „czapeczką”. Przed podaniem dekorujemy kilkoma kwiatami bzu i zielonym koperkiem.
Potrawa smakuje wyśmienicie, zaleca się ją jeść łyżeczką, aby wydrążyć kalarepkę z łupki (jak jajko na miękko). Fantastycznie pasuje do wszystkich mięsnych potraw, a także może być serwowana jako danie samodzielne.
Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...