Kalarepka duszona

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

kalarepka z mięsnym nadzieniem, w maślano-koperkowym sosie…mniam…

Składniki:

  • 3 dość duże kalarepki
  • 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ja zmieliłam chudą łopatkę
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pęczek koperku (posiekany razem z łodyżkami)
  • 4 łyżki masła
  • do smaku: sól, cukier i pieprz mielony
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:
Kalarepki obrać, ściąć z wierzchu tak jakby „czapeczkę”. Resztę wydrążyć specjalną łyżeczką zostawiając ścianki grubości ok. 0,5 cm. Wnętrza kalarepek oprószyć solą i odrobiną cukru. Posiekać cebulę i połowę wydrążonych środków, przesmażyć na 1 łyżce masła. Do miski włożyć mięso, dodać przestudzoną cebulkę, tartą bułkę, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą mięsną napełnić kalarepki, przykryć „czapeczkami”. W rondlu roztopić resztę masła, ułożyć kalarepki, dolać ok. 1/2 szkl. wody, przykryć i dusić ok.15 min.. Następnie dołożyć resztę wydrążonych środków kalarepek, dodać nieco soli i cukru, i dusić pod przykryciem aż kalarepki będą miękkie. Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe należy nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową – jeśli wypływający ze środka będzie przeźroczysty – farsz jest ugotowany. Na koniec zaprawiamy sos mąką rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody, gotujemy 3-4 min., dosypujemy koperek i …gotowe. Można podawać jako samodzielne danie albo z ziemniakami.

file1263724217



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...