Kalarepka duszona
kalarepka z mięsnym nadzieniem, w maślano-koperkowym sosie…mniam…
Składniki:
- 3 dość duże kalarepki
- 20 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ja zmieliłam chudą łopatkę
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki bułki tartej
- pęczek koperku (posiekany razem z łodyżkami)
- 4 łyżki masła
- do smaku: sól, cukier i pieprz mielony
- 1 łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Kalarepki obrać, ściąć z wierzchu tak jakby „czapeczkę”. Resztę wydrążyć specjalną łyżeczką zostawiając ścianki grubości ok. 0,5 cm. Wnętrza kalarepek oprószyć solą i odrobiną cukru. Posiekać cebulę i połowę wydrążonych środków, przesmażyć na 1 łyżce masła. Do miski włożyć mięso, dodać przestudzoną cebulkę, tartą bułkę, połowę koperku, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Masą mięsną napełnić kalarepki, przykryć „czapeczkami”. W rondlu roztopić resztę masła, ułożyć kalarepki, dolać ok. 1/2 szkl. wody, przykryć i dusić ok.15 min.. Następnie dołożyć resztę wydrążonych środków kalarepek, dodać nieco soli i cukru, i dusić pod przykryciem aż kalarepki będą miękkie. Aby sprawdzić czy mięso w kalarepkach nie jest surowe należy nakłuć kalarepkę głęboko np. szpadką szaszłykową – jeśli wypływający ze środka będzie przeźroczysty – farsz jest ugotowany. Na koniec zaprawiamy sos mąką rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody, gotujemy 3-4 min., dosypujemy koperek i …gotowe. Można podawać jako samodzielne danie albo z ziemniakami.