Kalafiorowa z serkiem
Można robić w wersji na rosole albo wywarze z warzyw.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 1/2 średniej wielkości kalafiora z głąbem i liśćmi
- 1 duża marchewka
- 4 średnie ziemniaki
- 1/3 szklanki pokrojonego koperku
- 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- 4 szklanki rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
- pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- maggi
Umyty kalafior podzielić na małe różyczki, oczyścić. Liście i głąb kalafiora umyć, odrzucić łykowate kawałki, a resztę pokroić w cienkie paseczki ( liście ) lub drobną kostkę głąb. Obraną marchew ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę .
Włożyć wszystko do dużego garnka i zalać rosołem lub wywarem. Gotować 40 minut na średnim gazie. Wrzucić do zupy pokruszony ser i i połowę kopru. Gotować kilka minut aż ser się rozpuści. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej, pieprzem i maggi .
Podawać posypaną resztą kopru.
Jeśli ktoś woli gęstą zupę to można w ostatnim momencie rozrobić 3 łyżeczki mąki z zimną wodą, wlać do zupy i zagotować .