Kalafiorowa z serkiem

3 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Można robić w wersji na rosole albo wywarze z warzyw.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 1/2 średniej wielkości kalafiora z głąbem i liśćmi
  • 1 duża marchewka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/3 szklanki pokrojonego koperku
  • 1 serek topiony kremowy ( 10 dag )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 4 szklanki rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego ( może być z kostki bulionowej )
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • maggi

Umyty kalafior podzielić na  małe różyczki, oczyścić. Liście i głąb kalafiora umyć, odrzucić łykowate  kawałki, a resztę pokroić w cienkie paseczki ( liście ) lub drobną kostkę  głąb. Obraną marchew ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę .

Włożyć wszystko do dużego garnka i zalać rosołem lub wywarem. Gotować 40 minut na średnim gazie. Wrzucić do zupy pokruszony ser i i połowę kopru. Gotować kilka minut aż ser się rozpuści. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku szczyptą utartej gałki muszkatołowej, pieprzem i maggi .

Podawać posypaną resztą kopru.

Jeśli ktoś woli gęstą zupę to można w ostatnim momencie rozrobić 3 łyżeczki mąki z zimną wodą, wlać do zupy i zagotować .

file1296720176