Kalafior z bułką tartą

25 maja 2011, dodał: Rachela
Artykuł zewnętrzny

Nie ma nic smaczniejszego niż kalafior z bułką tartą i masełkiem – mniam! ;D

Składniki:

  • Kalafior
  • Pół kostki masła
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Przyprawy – polecam czosnek granulowany i paprykę, bądź kostki smakowe w tych smakach

Sposób przygotowania:

Kalafior podzielić na średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie na pół twardo (ok. 12-13 minut). Należy szczególnie uważać, żeby nie rozgotować kalafiora, bo wtedy będzie się nadawał jedynie na puree, a jak wrzucimy na patelnię i zaczniemy mieszać, to rozdrobni się na małe kawałeczki, co wygląda niezbyt estetycznie.

Następnie roztapiamy masło na patelni (na małym ogniu) i dosypujemy bułki tartej i przypraw. Podsmażamy do zarumienienia cały czas mieszając. Jeśli wsypaliśmy za dużo bułki tartej i całość jest za sucha, nie chcę się rozmieszać, dodajemy jeszcze trochę masła, ewentualnie troszkę oleju.

Gdy bułka już się zarumieni wrzucamy kalafior i smażymy (nadal na małym ogniu) przez kilka minut.

Danie jest gotowe do podania – mi przygotowanie zajmuje ok 20-25 minut.

Można podawać jako przekąskę, albo w połączeniu z mięsem, lub ziemniakami i jajkiem sadzonym.

file1306340359



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...