Kalafior w słoikach

19 marca 2010,
dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

kalafior
sól
cukier
kwasek cytrynowy

Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików (najlepiej co najmniej półlitrowe).
Przygotować zalewę w następujący sposób: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut.

Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale może stanowić samodzielny dodatek do obiadu. Można też go uzywać do zupy (bez zalewy).

file1269017902



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....