Kakao ceremonialne – właściwości dla zdrowia

5 grudnia 2022, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
echo adrotate_group(10);

Badania potwierdzają, że kakao wspomaga serce – jako źródła związków o charakterze przeciwutleniającym, głównie proantocyjanidyn występujących w postaci monomerów jako katechiny i epikatechiny lub oligomerów katechin i epikatechin jako procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych. Ponadto związki te zapobiegają procesom zapalnym i zakrzepowym, prowadzącym do rozwoju miażdżycy. Co nam daje spożywanie kakao i czekolady:

kakao ceremonialne

  • ochrona przed nadciśnieniem i chorobami serca
  • działanie przeciwzapalnie
  • profilaktyka przeciwnowotworowa
  • ochrona przed cukrzycą
  • lepsze samopoczucie
  • wzmocnienie układu odpornościowego
  • ochrona mózgu przed chorobą neurodegenracyjną

To prawda, że ziarna kakaowca zawierają dużą ilość polifenoli, wpływają one na procesy zapalne, hamując wiele sprzyjających im przekaźników białek i enzymów. Są silnymi antyoksydantami, neutralizują wpływ wolnych rodników, które mogą powodować mutacje genów i przyczyniać się do powstawania nowotworów. Polifenole z kakao mogą zmniejszyć stres oksydacyjny, nie tylko bezpośrednio, ale przede wszystkim wzmacniając własne systemy ochronne organizmu. Ilość polifenoli zmniejsza się jednak wraz ze stopniem przetworzenia nasion owocu kakowca. Najbogatsza w polifenole jest więc pasta z prażonych nasion kakowca, czyli kakao ceremonialne oraz czyste organiczne kakao. 

echo adrotate_group(18);

Przepis na kakao ceremonialne

Podgrzać 200 ml wody lub mleka roślinnego (owsiane, sojowe,  migdałowe lub inne) do około 60 stopni C.

Dodać szczyptę chili lub pieprzu cayenne, cynamonu, wanilii i cukru kokosowego (plus minimalna ilość soli). Wymieszać. Przelać do blendera całość, dodać od 40 do 50 gram tabliczek kako od CacaoMana z nasion kakaowca i zmiksować, do uzyskania pianki.

Kakao do kupienia w sklepie CacaoMana.com