Badania potwierdzają, że kakao wspomaga serce – jako źródła związków o charakterze przeciwutleniającym, głównie proantocyjanidyn występujących w postaci monomerów jako katechiny i epikatechiny lub oligomerów katechin i epikatechin jako procyjanidyn, które wykazują korzystny wpływ na prawidłową funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych. Ponadto związki te zapobiegają procesom zapalnym i zakrzepowym, prowadzącym do rozwoju miażdżycy. Co nam daje spożywanie kakao i czekolady:
- ochrona przed nadciśnieniem i chorobami serca
- działanie przeciwzapalnie
- profilaktyka przeciwnowotworowa
- ochrona przed cukrzycą
- lepsze samopoczucie
- wzmocnienie układu odpornościowego
- ochrona mózgu przed chorobą neurodegenracyjną
To prawda, że ziarna kakaowca zawierają dużą ilość polifenoli, wpływają one na procesy zapalne, hamując wiele sprzyjających im przekaźników białek i enzymów. Są silnymi antyoksydantami, neutralizują wpływ wolnych rodników, które mogą powodować mutacje genów i przyczyniać się do powstawania nowotworów. Polifenole z kakao mogą zmniejszyć stres oksydacyjny, nie tylko bezpośrednio, ale przede wszystkim wzmacniając własne systemy ochronne organizmu. Ilość polifenoli zmniejsza się jednak wraz ze stopniem przetworzenia nasion owocu kakowca. Najbogatsza w polifenole jest więc pasta z prażonych nasion kakowca, czyli kakao ceremonialne oraz czyste organiczne kakao.
Przepis na kakao ceremonialne
Podgrzać 200 ml wody lub mleka roślinnego (owsiane, sojowe, migdałowe lub inne) do około 60 stopni C.
Dodać szczyptę chili lub pieprzu cayenne, cynamonu, wanilii i cukru kokosowego (plus minimalna ilość soli). Wymieszać. Przelać do blendera całość, dodać od 40 do 50 gram tabliczek kako od CacaoMana z nasion kakaowca i zmiksować, do uzyskania pianki.
Kakao do kupienia w sklepie CacaoMana.com