Kaczka z owocami – tak robiła moja babcia,następnie mama a teraz ja

20 sierpnia 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kaczka

3-4 jabłka

3-4 gruszki

w sezonie tak jak teraz – 20 dag śliwek

1,5 łyżki majeranku

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka soli

żurawina i borówka do mięs wg.stanu posiadania.

brzoskwinie z puszki – do dekoracji.

Wykonanie:

Kaczkę rozmrozić o ile mamy mrożoną, umyć i osuszyć.

W miseczce wymieszać sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek – tą mieszanką natrzeć dokładnie kaczkę z zewnatrz i wewnątrz i odstawić na 4 godziny (można na całą noc).

Jabłka i gruszki obrać, podzielić na ćwiartki delikatnie posolić i posypać majerankiem, jeżeli mamy śliwki to usuwamy z nich pestki i dodajemy do owoców.

Kaczkę nadziewamy owocami, wkładamy do naczynia żaroodpornego,przykrywamy i pieczemy w tem 190 stopni ok. 1,5 godziny.

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia, odwracamy kaczkę i dodajemy owoce, które nam zostały – pieczemy do momentu zarumieniania kaczki już beż przykrycia.

Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje,dekorujemy owocami oraz żurawiną i borówkami.

Smacznego!

file1313840990



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...