Kaczka z owocami – tak robiła moja babcia,następnie mama a teraz ja

20 sierpnia 2011, dodał: ben-ka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kaczka

3-4 jabłka

3-4 gruszki

w sezonie tak jak teraz – 20 dag śliwek

1,5 łyżki majeranku

3-4 ząbki czosnku

1 łyżka soli

żurawina i borówka do mięs wg.stanu posiadania.

brzoskwinie z puszki – do dekoracji.

Wykonanie:

Kaczkę rozmrozić o ile mamy mrożoną, umyć i osuszyć.

W miseczce wymieszać sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek – tą mieszanką natrzeć dokładnie kaczkę z zewnatrz i wewnątrz i odstawić na 4 godziny (można na całą noc).

Jabłka i gruszki obrać, podzielić na ćwiartki delikatnie posolić i posypać majerankiem, jeżeli mamy śliwki to usuwamy z nich pestki i dodajemy do owoców.

Kaczkę nadziewamy owocami, wkładamy do naczynia żaroodpornego,przykrywamy i pieczemy w tem 190 stopni ok. 1,5 godziny.

Na 10-15 minut przed końcem pieczenia, odwracamy kaczkę i dodajemy owoce, które nam zostały – pieczemy do momentu zarumieniania kaczki już beż przykrycia.

Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje,dekorujemy owocami oraz żurawiną i borówkami.

Smacznego!

file1313840990