Kaczka z owocami – tak robiła moja babcia,następnie mama a teraz ja
Składniki:
1 kaczka
3-4 jabłka
3-4 gruszki
w sezonie tak jak teraz – 20 dag śliwek
1,5 łyżki majeranku
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka soli
żurawina i borówka do mięs wg.stanu posiadania.
brzoskwinie z puszki – do dekoracji.
Wykonanie:
Kaczkę rozmrozić o ile mamy mrożoną, umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać sól, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek – tą mieszanką natrzeć dokładnie kaczkę z zewnatrz i wewnątrz i odstawić na 4 godziny (można na całą noc).
Jabłka i gruszki obrać, podzielić na ćwiartki delikatnie posolić i posypać majerankiem, jeżeli mamy śliwki to usuwamy z nich pestki i dodajemy do owoców.
Kaczkę nadziewamy owocami, wkładamy do naczynia żaroodpornego,przykrywamy i pieczemy w tem 190 stopni ok. 1,5 godziny.
Na 10-15 minut przed końcem pieczenia, odwracamy kaczkę i dodajemy owoce, które nam zostały – pieczemy do momentu zarumieniania kaczki już beż przykrycia.
Upieczoną kaczkę dzielimy na porcje,dekorujemy owocami oraz żurawiną i borówkami.
Smacznego!