Kaczka w naleśnikach

23 grudnia 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • kaczka cała
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
  • 5 goździki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 naleśników

Kaczkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Odciąć udka i piersi. Do rondelka wlać litr wody, dodać przyprawy, sos sojowy, starty na wiórka imbir, wino ryżowe, ocet i sól. Marynatę gotować około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnej wody i wlać do rondelka. Mięso z kaczki włożyć do marynaty, gotować na małym ogniu. Po 15 minutach mięso wyjąć, odczekać, aż ocieknie z marynaty. Mięso przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piersi piec 15 minut, udka o pół godziny dłużej. Upieczone mięso pokroić w cienkie plastry, podawać zawinięte w naleśniki.