Kaczka w naleśnikach
Artykuł zewnętrzny
- kaczka cała
- 4 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki pieprzu seczuańskiego
- 5 goździki
- 3 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki wina ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- sól
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 naleśników
Kaczkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Odciąć udka i piersi. Do rondelka wlać litr wody, dodać przyprawy, sos sojowy, starty na wiórka imbir, wino ryżowe, ocet i sól. Marynatę gotować około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością zimnej wody i wlać do rondelka. Mięso z kaczki włożyć do marynaty, gotować na małym ogniu. Po 15 minutach mięso wyjąć, odczekać, aż ocieknie z marynaty. Mięso przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piersi piec 15 minut, udka o pół godziny dłużej. Upieczone mięso pokroić w cienkie plastry, podawać zawinięte w naleśniki.