Kaczka faszerowana owocami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- Kaczka 1 szt około 1,5 kg
- Jabłka kwaśne 4 szt
- Morele suszone kilka szt
- Śliwki suszone kilka szt
- Wedeta
- Majeranek
- Papryka słodka
- Olej
Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć. Posypać wedetą, majerankiem majerankiem odstawić na kilka godzin, Nawet na noc w chłodne miejsce. Następnie nadziać kaczkę ćwiartkami kwaśnych jabłek, na przemian z suszonymi morelami śliwkami. Zaszyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem, posypać słodką papryką i majerankiem, zakryć folią aluminiową. Piec około 2 godzin. Około 1/2 godziny przed końcem odkryć folię, aby kaczka się nieco zarumieniła. Podawać z pieczywem lub ryżem na słodko z ananasem.. Wcześniej przed podaniem należy kaczkę pokroić – najlepiej elektrycznym nożem.