Kaczka duszona

5 lipca 2010, dodał: zNatury.pl
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze 1,5-2 kg
  • 1 łyżka oleju
  • Pieprz
  • 2 gruszki

Sposób wykonania:
Obrane gruszki podzielić na ćwiartki, oprószyć piep­rzem, włożyć do środka przygotowanej kaczki, zeszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obrumienić na ruszcie. Owinąć w alufolię lub włożyć do woreczka żaroodpor­nego, upiec. W czasie pieczenia do brytfanny wlać l szklankę wody. Pokrajać na porcje, obłożyć gruszkami. Sok z kaczki, który wyciekł do folii, podprawić zawiesi­ną z mąki, oleju i wody. Doprawić do smaku. Sos podawać oddzielnie w sosjerce, z ryżem, duszonymi jabłkami, zieloną sałatą.

l porcja zawiera: 91 mg sodu, 822 kJ (196 kcal).

Sklep ekologiczny
www.znatury.pl

file1278321330