Kaczka duszona
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 kaczka o wadze 1,5-2 kg
- 1 łyżka oleju
- Pieprz
- 2 gruszki
Sposób wykonania:
Obrane gruszki podzielić na ćwiartki, oprószyć pieprzem, włożyć do środka przygotowanej kaczki, zeszyć białą bawełnianą nitką. Kaczkę obrumienić na ruszcie. Owinąć w alufolię lub włożyć do woreczka żaroodpornego, upiec. W czasie pieczenia do brytfanny wlać l szklankę wody. Pokrajać na porcje, obłożyć gruszkami. Sok z kaczki, który wyciekł do folii, podprawić zawiesiną z mąki, oleju i wody. Doprawić do smaku. Sos podawać oddzielnie w sosjerce, z ryżem, duszonymi jabłkami, zieloną sałatą.
l porcja zawiera: 91 mg sodu, 822 kJ (196 kcal).
Sklep ekologiczny
www.znatury.pl