Kabaczki faszerowane
Artykuł zewnętrzny
- 1 mały kabaczek (200g)
- 1 średni pomidor (100g)
- 2-3 łyżki ryżu (ok. 30g)
- ¼ szklanki mleka (ok. 50g)
- ½ łyżeczki oleju (4g)
- Masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania naczynia
- Łyżeczka zielonej pietruszki (ok. 5g), sól
Umyte kabaczki gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Każdy kabaczek przekroić na pół wzdłuż i usunąć nasiona. Ryż ugotować na sypko w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ryż wymieszać z pomidorami i olejem, doprawić do smaku. Farszem napełnić połówki kabaczków, włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką, zapiec w piekarniku pod przykryciem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Zamiast kabaczków można użyć dowolnego warzywa do faszerowania!