Kabaczki faszerowane

25 listopada 2009,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • 1 mały kabaczek (200g)
  • 1 średni pomidor (100g)
  • 2-3 łyżki ryżu (ok. 30g)
  • ¼ szklanki mleka (ok. 50g)
  • ½ łyżeczki oleju (4g)
  • Masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania naczynia
  • Łyżeczka zielonej pietruszki (ok. 5g), sól

Umyte kabaczki gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Każdy kabaczek przekroić na pół wzdłuż i usunąć nasiona. Ryż ugotować na sypko w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ryż wymieszać z pomidorami i olejem, doprawić do smaku. Farszem napełnić połówki kabaczków, włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką, zapiec w piekarniku pod przykryciem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Zamiast kabaczków można użyć dowolnego warzywa do faszerowania!

file1259141690



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....