Kabaczek faszerowany mięsem i ryżem
Składniki:
- 1 średni kabaczek
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- pieprz
- Vegeta
- posiekana natka pietruszki
- na wierzch – starty żółty ser
Kabaczka obrać, przekroić na pół, wydrążyć. Obgotować ok. 3 min. we wrzącej osolonej wodzie.
Do mielonego wbić jajko, dodać natkę, posolić, popieprzyć, dodać troszkę Vegety i bułki tartej. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni.
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda, pokroić w kostkę. Smażyć do miękkości na oleju.
Cebulę obrać, pokroić w małe piórka, zeszklić na oleju razem z pokrojonym drobno czosnkiem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Do podsmażonego mięska dodać podsmażoną paprykę, cebulkę z czosnkiem oraz pomidory. Dusić razem kilka minutek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć połówki kabaczka, nafaszerować, posypać starym serem. Piec 25-30 min. w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.