Jogurtowe ciasto śliwkowe. Idealny jesienny deser
Polecamy bardzo prosty i przepyszny deser – ciasto jogurtowe ze śliwkami. Smakuje obłędnie i może być podawane z łyżką lodów waniliowych lub aromatyczną herbatą. Słodkie śliwki dodają żywego akcentu do prostego, ale delikatnego ciasta jogurtowego. Ciasto zawsze jest gęste, puszyste, a owoce nigdy nie opadają na dno. To pomysł idealny na pikniki i spotkania, który wyróżnia się pysznym smakiem. To ciasto śliwkowe jest idealnym deserem na późne lato i jesień, gdy śliwki są najbardziej słodkie i dojrzałe.
To super łatwe ciasto, które jest w stanie wykonać każdy, nawet osoby nie umiejące piec. Ma bardzo delikatną teksturę i pozostaje wilgotne dzięki jogurtowi i odrobinie oleju. Oczywiście smak to zasługa wspaniałych świeżych śliwek, które stają się miękkie i soczyste po upieczeniu.
Śliwki są pełne związków roślinnych, które mają właściwości antyoksydacyjne, oznacza to, że pomagają zapobiegać reakcji tlenu z innymi związkami chemicznymi i powodowaniu uszkodzeń komórek i tkanek. Są szczególnie bogate w antocyjany, czyli związki odpowiedzialne za ciemny kolor skórki śliwki. Zawarte w śliwkach związki ochronne wykazują właściwości przeciwzapalne i mogą pomóc w zapobieganiu chorobom i otyłości. Badania wskazują, że wysoka zawartość polifenoli w śliwkach może pomóc łagodzić związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych. Dodatkowo zawierają sorbitol, alkohol cukrowy o właściwościach przeczyszczających.
Śliwki są szczególnie bogate w polifenol zwany kwasem chlorogenowym, związek występujący również w kawie, który pomaga równoważyć poziom cukru we krwi i regulować apetyt. Spożywając cały owoc korzystamy też z wysokiej zawartości błonnika, który spowalnia uwalnianie naturalnych cukrów. Śliwki są bogate w różnorodne witaminy i minerały, w tym wapń, który zapewnia normalne krzepnięcie krwi. Dostarczają również potasu i witaminy C oraz są bogate w ochronne polifenole, które są związane ze zmniejszonymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego.
Jeśli kochacie szybkie ciasto tak się składa, że jogurtowe ciasto śliwkowe jest właśnie jednym z nich. Co sprawia, że ten przepis jest wyjątkowy? Właśnie jego prostota! I prosty skład. Piękno tego przepisu polega na tym, że jest bardzo łatwy i można do niego wracać wielokrotnie, niezależnie od pory roku. Przepis jest bowiem niezwykle wszechstronny a śliwki można tak naprawdę zastąpić dowolnymi wybranymi owocami. Możemy zrobić to ciasto przy użyciu brzoskwiń, nekatarynek, truskawek, malin czy moreli. Ja jednak osobiście polecam wersję jesienną – ze śliwkami.
Jogurt wzbogaca ciasto o wilgoć i tłuszcz, tworząc zachwycająco wilgotną teksturę. Nadaje też subtelną nutę, odrębną od tradycyjnych ciast i aktywuje proszek do pieczenia, aby nadać ciastu lekką, puszystą konsystencję. Śliwki dodają lekką ostrość, która pięknie koresponduje z lekko słodkim ciastem. Śliwki dodają też żywego akcentu kolorystycznego, co sprawia, że każdy kawałek wygląda niezwykle apetycznie. Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest świetnie dla osób, które nie lubią słodkich deserów i idealnie pasuje do porannej lub popołudniowej herbaty.
Jak przygotować jogurtowe ciasto śliwkowe – przepis
Składniki:
– 295 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g drobnego cukru
– 2 duże jajka
– 50 g płynnego miodu
– 1 szklanka (250 ml) jogurtu greckiego
– 150 ml oleju rzepakowego
– 1 kg śliwek (lub więcej!)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Do naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, cukier i olej. Wszystko wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną do połączenia się składników. Wsypać suche przesiane składniki (mąkę i proszek) i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto jest gęste. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto i wyrównać.
Do garnka wrzucić odpestkowane śliwki. Dodać odrobinę cukru lub miodu i zagotować. Można dodać odrobinę cynamonu lub goździki. Po ostudzeniu nałożyć na ciasto. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 40 min. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie uwolnić z formy przekładając na paterę.