Jeżyny właściwości dla zdrowia i przepisy na dania z jeżynami

2 sierpnia 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jeżyny posiadają silne antyoksydanty, które zawierają substancje antynowotworowe.  Dodatkowo są bogatym źródłem błonnika co ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Ponadto przyspieszają przemianę materii i są idealne do diety odchudzającej. Zobacz, jakie jeszcze właściwości posiadają jeżyny.

jezyny

Jeżyny mają barwę popielato – niebieską albo czarną gdy są w pełni dojrzałe. Zawierają m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, pektyny, garbniki i związki mineralne (potasu, wapnia i magnezu). Zawartość kompleksu witamin z grupy B oraz prowitaminy A czynią z niego istną owocową bombę witaminową. Dzięki nim oraz bogactwu kwasów owocowych i soli mineralnych sok ten może stać się naturalnym wsparciem dla osób chorujących i rekonwalescentów. Ciemnogranatowy, niemal czarny kolor jeżyny zawdzięczają antocyjaninie – naturalnemu owocowemu pigmentowi – posiadającej silne właściwości przeciwutleniające, neutralizujące proces starzenia się organizmu oraz przeciwdziałające powstawaniu chorób nowotworowych. Można je spożywać na surowo lub przetwarzać na wina, soki, kompoty, galaretki, marmolady i mrożonki.

Przeciw nowotworom

W leczeniu nowotworu dieta to jeden z najważniejszych czynników. Jeżyny posiadają przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Dzięki temu  zostały  one umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zbiorze produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

jezyny

Na układ krążenia i choroby oczu

Jeżyny wspomagają pracę naszego układu krążenia za pomocą:

  • antocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych , a dodatkowo wzmacniają i pracę  serca
  • witaminy C, która zwiększa odporność komórek.
  • błonnika,  który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i minimalizuje ryzyko zachorowania na serce.

Jeżyny posiadają dużą zawartość witaminy C i E dzięki czemu zmniejszają ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko zachorowania zmniejszają także antocyjany, zwalczające wszelkie stany zapalne siatkówki oka. Dodatkowo te substancje obniżają wysokie ciśnienie krwi.

jezyny

Na zdrowe kości i menopauzę

Jeżyny zawierają również witaminę K, której niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji osteokalcyny, co z kolei  przyczynia się do obniżenia gęstości kości oraz zwiększa ryzyko złamań.

Dodatkowo jeżyny są bogate w minerały typu wapń i magnez wspomagające tworzenie tkanki kostnej

W jeżynach znajdziesz również fitoestrogeny, czyli naturalnie występujące estrogeny roślinne, które działaniem przypominają żeńskie hormony. Powoduje to, że mogą złagodzić typowe objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz objawy menopauzy np. uderzenia gorąca.

jezyny

Na odchudzanie

Jeżyny są niskokaloryczne, ponieważ zawierają tylko 43 kcal w 100 g dlatego są doskonałe do diety odchudzającej. Dodatkowo zawierają pektyn, czyli rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Pod wpływem wody zwiększa swoją objętość wypełniając żołądek na długi czas, co daje uczucie sytości.

Owoce pozytywnie wpływają na pracę przewodu pokarmowego, a ponadto, ze względu na właściwości uspokajające, wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet.

jezyny

Przykładowe przepisy

Sok dla cukrzyków

Do wykonania soku przygotuj:

  • 1 kg świeżych owoców
  • szczyptę kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Jeżyny włóż do rondelka i podgrzej na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie dodaj kwasek cytrynowy i wymieszaj. Gorący jeszcze sok należy przecedzić przez sitko, przelać do słoików, a następnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Pozostaw do przestygnięcia.

Po otwarciu przechowuj sok w lodówce i wypij w ciągu 3 dni.

jezyny

Mus jeżynowy

Składniki:

  • 500 ml jeżyn
  • 1/2 szklanki (75 g) cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Jeżyny zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitego puree. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. 1/3 soku jeżynowego odlać i odłożyć do lodówki. Śmietanę z ekstraktem waniliowym ubić na sztywno. Dodać 2/3 soku jeżynowego i delikatnie wymieszać. Rozłożyć do szklanek lub salaterek, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (maksymalnie na całą noc). Przed podaniem polać odłożonym sokiem jeżynowym oraz posypać świeżymi jeżynami.
jezyny

Muffinki z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

  • 50 g płatków kukurydzianych
  • 250 g jeżyn
  • 125 g masła lub margaryny
  •  100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  szczypta soli
  •  2 jajka
  • 250 g mąki
  •  1/2 paczki proszku do pieczenia (8 g)
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

40 g płatków pokruszyć, resztę odłożyć do dekoracji. Owoce oczyścić i zostawić 12 sztuk do dekoracji. Tłuszcz, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na gładką masę. Wmieszać jajka i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną mieszając łyżką. Wsypać jeżyny i płatki kukurydziane, wszystko wymieszać. 12 foremek na muffinki posmarować tłuszczem i posypać mąką. Wypełnić ciastem, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec około 35 minut. Po ok. 10 minutach babeczki wyjąć z formy i zostawić je do ostygnięcia na kratce.
jezyny

Nalewka z jeżyn – naturalny lek na serce

Nalewka z jeżyn to całkowicie naturalny lek na nasze serce. Znacznie zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy i zawału serca a dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi. Zawiera mnóstwo błonnika, witamin oraz antyoksydantów.

Dodatkowo działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dodawaj do herbaty jedną lub dwie łyżeczki nalewki i udaj się na odpoczynek do łóżka. Pokonasz każde dolegliwości i będziesz cieszyć się pysznym smakiem.

Nalewkę najlepiej jest przygotowywać w drugiej połowie lata, ponieważ wtedy dostaniemy świeże owoce. Wybieraj te dojrzałe, ale uważaj żeby nie trafić na przejrzałe. Tylko soczyste, słodkie i o intensywnym kolorze nadadzą nalewce charakterystyczny i intensywny smak oraz aromat.

Składniki:

  • 1 l dojrzałych jeżyn
  • 75 dag cukru
  • 0,5 l czystej wódki
  • 0,25 l spirytusu

Przygotowanie:

Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
jezyny