Jesienny gulasz rozgrzewający
Składniki:
2 filety z kurczaka
30dag.pieczarek
2 cebule
po 1 czerwonej,zielonej i żółtej papryce
4 pomidory
2 marchewki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
bazylia
oregano
sól
pieprz
cukier
1/2 natki pietruszki
olej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki smażymy kolejno na oleju i wrzucamy do garnka. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i podsmażyć. Cebulkę obieramy,kroimy w piórka i rumienimy na patelni. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.
Papryki myjemy, oczyszczamy z pestek,kroimy w kostkę, podsmażamy.Marchewki obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach, podsmażamy.Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkęi podsmażamy.Wszystkie składniki w garnku mieszamy, doprawiamy oregano, bazylią , solą i pieprzem do smaku. Podlewamy niewielką ilością wody i dusimy w garnku ok.20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier do smaku. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.Podajemy na gorąco.