Jesienne ziemniaki leśnika Nelsona

6 października 2010, dodał: fifidorea
Artykuł zewnętrzny

składniki:

8 dużych ziemniaków
szklanka suszonych grzybów
2 duże cebule
łyżka tłuszczu
łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szklanka mleka
tłuszcz do smarowania formy

Obrane ziemniaki kroimy jak na delikatne frytki, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i gotujemy 10 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Namoczone wcześniej w mleku z wodą (pół na pół) grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzamy – wywar zostawiamy!
Na sos: z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu 3 min. Dodajemy roztrzepaną śmietanę i doprawiamy wg uznania.
W brytfance wysmarowanej tłuszczem układamy: ziemniaki, pokrojone w zapałki grzyby, piórka cebuli, każdą warstwę doprawiamy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Składniki zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 30 min.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...