Jesienne ziemniaki leśnika Nelsona

6 października 2010,
dodał: fifidorea
Artykuł zewnętrzny

składniki:

8 dużych ziemniaków
szklanka suszonych grzybów
2 duże cebule
łyżka tłuszczu
łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szklanka mleka
tłuszcz do smarowania formy

Obrane ziemniaki kroimy jak na delikatne frytki, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i gotujemy 10 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Namoczone wcześniej w mleku z wodą (pół na pół) grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzamy – wywar zostawiamy!
Na sos: z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu 3 min. Dodajemy roztrzepaną śmietanę i doprawiamy wg uznania.
W brytfance wysmarowanej tłuszczem układamy: ziemniaki, pokrojone w zapałki grzyby, piórka cebuli, każdą warstwę doprawiamy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Składniki zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 30 min.



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....