Jesienne ziemniaki leśnika Nelsona

6 października 2010, dodał: fifidorea
Artykuł zewnętrzny

składniki:

8 dużych ziemniaków
szklanka suszonych grzybów
2 duże cebule
łyżka tłuszczu
łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szklanka mleka
tłuszcz do smarowania formy

Obrane ziemniaki kroimy jak na delikatne frytki, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i gotujemy 10 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Namoczone wcześniej w mleku z wodą (pół na pół) grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzamy – wywar zostawiamy!
Na sos: z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu 3 min. Dodajemy roztrzepaną śmietanę i doprawiamy wg uznania.
W brytfance wysmarowanej tłuszczem układamy: ziemniaki, pokrojone w zapałki grzyby, piórka cebuli, każdą warstwę doprawiamy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Składniki zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 30 min.



FORUM - bieżące dyskusje

Inhalacje
Jesteśmy w końcu po leczeniu i mam nadzieję, że w to już naprawdę koniec...
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Co do leczenia kanałowego zębów mam nieco wątpliwości czy aby powinno się...
Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.