Jesienne ziemniaki leśnika Nelsona
składniki:
8 dużych ziemniaków
szklanka suszonych grzybów
2 duże cebule
łyżka tłuszczu
łyżka mąki
0,5 szklanki śmietany
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szklanka mleka
tłuszcz do smarowania formy
Obrane ziemniaki kroimy jak na delikatne frytki, zalewamy wrzątkiem z dodatkiem soli i gotujemy 10 min. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Namoczone wcześniej w mleku z wodą (pół na pół) grzyby gotujemy do miękkości w płynie, w którym się moczyły. Odcedzamy – wywar zostawiamy!
Na sos: z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę. Zasmażoną mąkę rozprowadzamy wywarem z grzybów, zagotowujemy, trzymamy na małym ogniu 3 min. Dodajemy roztrzepaną śmietanę i doprawiamy wg uznania.
W brytfance wysmarowanej tłuszczem układamy: ziemniaki, pokrojone w zapałki grzyby, piórka cebuli, każdą warstwę doprawiamy. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki. Składniki zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i pieczemy 30 min.