Jeść za dwoje czy dla dwojga? Co powinna jeść przyszła mama

20 stycznia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ciąża może być ważnym, ale zarazem trudnym wydarzeniem w życiu przyszłej mamy. Każda kobieta, która spodziewa się dziecka, chce dla niego jak najlepiej. Dba także o to, aby jej dieta była maksymalnie wartościowa i zdrowa zarówno dla niej jak i dziecka. Pojawiające się często pytanie brzmi – jeść za dwoje czy dla dwojga? Zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży pozwolą rozwiać absolutnie wszelkie wątpliwości.

kobieta w ciązy

Na wstępie warto zaznaczyć, że to jak kobieta odżywia się w czasie ciąży jest niezwykle ważne dla rozwoju maluszka. Dieta kobiety ciężarnej powinna zawierać odpowiedną ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych oraz witamin. Zbilansowana dieta jest bowiem ważna przede wszystkim dla prawidłowego rozwoju płodu, ale też dla zdrowia i dobrego samopoczucia mamy. 

Właściwie zbilansowana dieta dla kobiety w ciąży 

Jedzenie „za dwoje” w trakcie ciąży to bez wątpienia najczęściej powtarzany, ale także praktykowany mit w Polsce. Warto podkreślić, że taka dieta może przynieść więcej szkody niż pożytku nie tylko dla maleństwa, ale przede wszystkim dla przyszłej mamy. Zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży pokazują, że zasada „jeść dla dwojga” jest jak najbardziej prawidłowa i powinna być stosowana przez absolutnie każdą mamę. A co powinna zawierać właściwie zbilansowana dieta przyszłej mamy? Przede wszystkim są to: 

  • warzywa i owoce, które powinny być podawane w różnej postaci, zarówno świeże, jak i gotowane, 
  • produkty zbożowe, które powinny być składnikiem każdego, głównego posiłku (śniadania, obiadu i kolacji), 
  • mleko i produkty mleczne, które bogate są w wapń, fosfor, a także witaminy z grupy A i D, 
  • chude mięso, drób, ryby oraz jaja to idealne źródło białka, magnezu, cynku, a także tak ważnego w ciąży żelaza, 
  • nasiona roślin strączkowych, które zawierają białko roślinne, witaminy z grupy B, a także błonnik i składniki mineralne. 

Warto pamiętać, że już planując ciążę, warto w swoje życie wprowadzić zbilansowaną dietę, zmienić tryb życia, a także znaleźć czas na odpoczynek. W im lepszej formie będzie mama przed zajściem w ciążę, tym lepiej zniesie okres dziewięciu miesięcy. 

Ile posiłków jeść w ciąży? 

W trakcie ciąży, kobieta powinna spożywać około pięciu do maksymalnie sześciu posiłków dziennie, które powinny być odpowiednio zbilansowane oraz przygotowane ze świeżych produktów o możliwie jak najwyższej jakości. Nie należy także zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Zaleca się spożywanie około dwóch lub dwóch i pół litra płynów dziennie. Warto wiedzieć, że woda powinna być podstawowym źródłem nawodnienia organizmu. 

Czego należy unikać? 

Obok wskazanych i zalecanych produktów w trakcie ciąży, istnieje także lista dań i produktów, których absolutnie niewolno spożywać w trakcie tych dziewięciu miesięcy. Oprócz oczywistego alkoholu i tytoniu, na liście znajdują się: 

  • surowe, mięso, jaja i ryby, 
  • niepasteryzowane mleko i jego przetwory, a także sery pleśniowe, 
  • produkty wędzone na zimno (ryby, mięso, sery), 
  • owoce morza i sushi, 
  • kiełki, 
  • gotowe produkty garmażeryjne, 
  • zupy instant, kostki rosołowe, słone przekąski. 

Mimo, iż zwłaszcza w trakcie pierwszego trymestru kobieta może odczuwać zachcianki i silną chęć spożycia niedozwolonego produktu, warto nie rezygnować ze zbilansowanej diety. Trzeba pamiętać, że spożywanie w czasie ciąży produktów z powyższej listy nie tylko nie wnosi niczego wartościowego w dietę matki, ale niesie ryzyko między innymi zarażenia groźnymi dla ciąży pasożytami.