Co jeść aby wyglądać pięknie? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Co jeść aby wyglądać pięknie?

1 lutego 2012, dodał: Anna Wroniszewska
Artykuł zewnętrzny

Jesteśmy tym co jemy – to odwieczna prawda, od której nie uciekniemy. Gdy jemy dużo cukrów i węglowodanów tyjemy, a nasze ciało powoli gromadzi kolejne, zbędne kilogramy.  Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce czyni nas powolnymi i ociężałymi. Natomiast  duża  ilość spożywanych owoców i warzyw poprawiają wygląd naszej skóry czy włosów. Trzeba jednak uważać, ponieważ nie wszystko co  wydaje się zdrowe, takim właśnie jest. Co w takim razie jeść, aby wyglądać pięknie i zdrowo?

Złość i stres piękności szkodzą

Stres i negatywne emocje w oczywisty sposób wpływają na to jak wygląda nasze ciało.  Pod wpływem ciągłego napięcia cera traci witalność, energię i staje się matowa, bez koloru. W wyniku suchości skóry pojawiają się na niej, jakże znienawidzone przez kobiety, zmarszczki , które są ewidentnym sygnałem, że w gospodarce wodnej organizmu dzieje się coś złego. Problem ten dotyczy przede wszystkim Pań po 30 roku życia, ale należy mieć świadomość, że skóra zaczyna się starzeć kilka lat wcześniej.  Stres i poczucie ciągłego braku czasu „wypłukują” z organizmu ważne mikroelementy, dzięki którym na dłużej zachowujemy naturalne piękno. Co należy jeść, aby łagodzić napięcie gromadzące się w organizmie lub wręcz mu zapobiegać? Po pierwsze trzeba bezkompromisowo przestrzegać zasady 5 posiłków dziennie. Dieta musi być bogata w białko, tłuszcze omega 3 i 6 oraz w warzywa i owoce, które są bogatym źródłem naturalnych węglowodanów. Czego powinno się unikać?  Wszystkich pokarmów, które przyczyniają się do zmian poziomu cukru we krwi, a więc przede wszystkim słodyczy czy  tłustych, pełnych tzw. pustych kalorii fast foodów.  Niezastąpione okażą się również produkty bogate w witaminę E, która w naturalny sposób wspiera regenerację skóry.  Jej źródła to na przykład awokado, migdały, czy zarodki pszenne. Ratunkiem dla zmęczonej skóry będzie również beta karoten, który można znaleźć w pomarańczowych warzywach, jak marchew, dynia, czy morela.  Ci, którzy wolą sięgnąć po sok zamiast po świeże warzywo również mają w czym wybierać.  Naturalne, bez konserwantów i bogate w składniki odżywcze soki marchwiowo – owocowe oferuje na przykład Gomar Pińczów. Butelkę z sokiem można bez problemu zabrać do pracy lub na spacer i w dowolnym momencie zasilić swoją skórę cennymi witaminami.

Piękne włosy

Każda kobieta marzy o pięknych bujnych włosach.  I choć nie każda może mieć na głowie burzę loków, to jest kilka sposobów na to, aby zadbać o ich zdrowy i świeży wygląd.  Często głównym powodem matowych i pozbawionych energii włosów są niedobory witamin, soli mineralnych czy mikroskładników.  Taki stan rzeczy jest w wielu wypadkach wynikiem nieprzemyślanej diety. Warto pamiętać, że zalecane przez Światową Organizację Zdrowia 5 porcji warzyw i owoców dziennie pomoże zachować równowagę w organizmie.  Istotnym budulcem włosów jest między innymi siarka, którą można znaleźć w fasoli i innych warzywach strączkowych, kapuście, rybach czy też serach.  Niezbędne są również  cynk i żelazo . Te mikroelementy dostarczymy organizmowi włączając do swojej diety chleb razowy, krewetki, kaszę gryczaną, soczewicę, mięso z indyka czy jajka. Dodatkowo nie zaszkodzi również od czasu do czasu herbatka ze skrzypu polnego, który ma dobroczynny wpływ nie tylko na włosy, ale również skórę i paznokcie.

Pajączkom mówimy NIE!

Żylaki  i popękane naczyńka są nie tylko poważnym problemem zdrowotnym, ale również przyczyną skrępowania czy kompleksów dla wielu kobiet.  Blisko 1/3 Polek cierpi na dolegliwości żylne nóg, a spora część z nich ignoruje pierwsze oznaki problemu.  Choć współczesna medycyna ma w zanadrzu skuteczne metody walki z żylakami, czy tak zwanymi „pajączkami”, to nie powinno się zapominać jak dużą rolę, obok aktywności fizycznej, odgrywa odpowiednie żywienie i wsparcie naczyń krwionośnych naturalnymi składnikami.

Wyjątkowo silnym sojusznikiem dla wszystkich Pań troszczących się o kondycję naczyń krwionośnych jest aronia. Owoce te mają cenne właściwości zdrowotne za sprawą bioflawonoid i rutyny. Składniki te wzmacniają naczynia krwionośne i są zalecane osobom, które mają skłonności do żylaków, a także takich schorzeń jak miażdżyca czy choroby układu krążenia. Naukowcy Pomorskiej Akademii Medycznej oraz Kliniki Kardiologii Akademii Medycznej w Warszawie dowiedli, że wyciąg z aronii ma dobroczynny wpływ na unormowanie nadciśnienia tętniczego. Sięgając po nektar z aronii warto zwrócić uwagę na skład produktu opisany na etykiecie. Kontrola przeprowadzona przez Państwową Inspekcję Handlową w 2011 roku wykazała że aroniowe soki „organiczne” często składają się w ponad 60% z soku jabłkowego, a o smaku czarnej porzeczki aż w 78%! Najrozsądniej sięgnąć do sprawdzonego źródła, jak na przykład producent z Pińczowa, u którego w nektarze aroniowym jest prawdziwy sok z owoców aronii, a w nektarze z czarnej porzeczki faktycznie znajdziemy… czarną porzeczkę.

Popraw przemianę materii

Niemal każda kobieta, na różnych etapach swojego życia, odczuwa potrzebę zrzucenia zbędnych kilogramów. Z badań TNS OBOP wynika na przykład, że ponad 80% Polek nie jest zadowolonych z własnego wyglądu.  Cóż – choć jak wiadomo, bez uprawiania sportu raczej trudno o zdrową utratę wagi, to ważne jest również dostarczanie organizmowi wsparcia w walce z nadwagą poprzez właściwą dietę.  Skuteczne w przyspieszaniu przemiany materii okażą się między innymi nektar z białych lub czerwonych grejpfrutów oraz ananas w różnorakiej formie – zarówno świeży, pod postacią soków, czy też jako dżem niskosłodzony. Z pomocą w walce o szczupłą linię przyjdą także produkty bogate w błonnik.  Poprawia on gospodarkę węglowodanową organizmu obniżając stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo wspiera walkę z „nadprogramowymi” centymetrami tu i ówdzie,  powodując uczucie sytości. Co więcej błonnik wspomaga proces oczyszczania organizmu z substancji szkodliwych, jak na przykład toksyny i metale ciężkie, ponieważ ogranicza wchłanianie ich do organizmu.  Gdzie go w takim razie szukać? W brukselkach, awokado, zielonym groszku, karczochach, otrębach, kokosach, warzywach strączkowych czy zagryzając pumpernikiel.

Domowe SPA

Owoce i warzywa możemy wykorzystywać w imię urody nie tylko na talerzu, ale również na … ciele. Maseczka z pokrojonego w plasterki zielonego ogórka odżywi skórę,  z czarnej porzeczki nawilży i ściągnie pory, a z banana lub awokado złagodzi podrażnienia.  To faktycznie prawda, że kobieta zmienną jest – bo z każdym dniem może być piękniejsza.

file1328097380



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...